pokritmost405152Българско национално радио

Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч не е негов и той не представлява паметник на културата. Той е изгорял още през 1925 година и изграден наново през 1931 година от арх. Олеков. Затова няма как реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Преди всички” арх. Светлозара Шаханова от Съюза на българските архитекти по повод предстоящата реставрация на Покрития мост на Кольо Фичето в Ловеч по ОП “Регионално развитие”:

Съюзът на архитектите получихме петиция от комитет в защита на покрития мост такъв, какъвто е. Едната част от жителите на Ловеч са “против” този проект, а другата част са “за”. Мостът е с дървена обшивка. В проекта, който е направен, са спазени всички процедури и са предложени много варианти и те са били действително обсъждани. Този мост не е мост на Кольо Фичето и отдавна не е. Проектът, който се предлага, е бял.

Преди Кольо Фичето е имало много мостове и те винаги са били покрити. Реката ги отнася и през 1874 година се поръчва на него и той прави покрит мост, но той не е правил други покрити мостове. Фичето е силен в каменния градеж и другите му мостове са каменни.

През 1925 година той изгаря и нищо не остава от него. През 1931 година арх. Олеков строи нов мост с прекрасна стоманобетонова конструкция. Устоите на моста вече ги няма и той не е паметник на културата.

Арх. Шаханова обясни, че не е възможно реставрацията на моста да се доближава до изградената конструкция от Кольо Фичето: Аз лично мисля, както и редица архитекти, че трябва да остане белият мост, построен от арх. Олеков след разрушаването на този, направен от Фичето.

26 коментара

  1. Тая простакеса на себе си ли е? Няма ли капка срам? До кога да коментираме СРАМА , който всеки ден ни го доставяте на порции ? ПОЗОР !!!

  2. Поредното изопачаване на историята, опит за заличаване на национална памет, поредно кощунство. В България те се роят като мухи. Имам предвид изопачаванията и БЕЗРОДНИЦИТЕ.

  3. Ловеч явно е бил подложен на някакво обгазяване. Не може всички да сте тотално изперкали без причина.

  4. “Арх. Шаханова: Покритият мост на Кольо Фичето в Ловеч не е негов и не представлява паметник на културата “
    Да ама НЕ!
    Ехооо, арх. Шаханова, когато някой има претенциите да изказва експертно мнение, за да го взема на сериозно, то следва да прави разлика между „паметник на културата” и „недвижима културна ценност”.
    От 10.04.2009 г. в Република България влиза в сила ЗАКОНА ЗА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО, който отменя Закона за паметниците на културата и музеите, а и с него се отменя понятието „паметник на културата “. Към днешна дата официално такова понятие, като „паметник на културата “ – НЯМА и в България НЯМА нито един паметник на културата съгласно сега действащия закон.
    От къде бе Минчо, от къде бе душичко блага ги изкопаваш такива «ментеексерти» да ръсят глупости и после очакваш да подкрепяме инициативите ти.
    #засрамисебеисприсглупоститеси

  5. ех хора, хора в този град един покрит мост ни остана и него искат да ни отнемат!!!! Почнаха да обесняват, че както не сме били под турско робство, така и тоя мост видиш ли не бил на Фичето…. сега ако не се борим със зъби и нокти да го запазим просто нищо не става от нас и си заслужаваме пълната мизерия, в която е превърнат Ловеч.

  6. Аз съм в пълен конфиденс…тази по изказ и разсъждения ми прилича на една бивша министърка…. Как така, след като Кольо Фичето е силен в каменните мостове, неговия е изгорял?Сефте чувам камък да гори!? Ако следваме логиката на архитектката, утре ако изгори нейната къща и аз направя друга на същото място…значи вече е моя, не нейна….Отивам да запаля един паметник на културата, ще ми дойде добре после да се наместя в него…

  7. Никой не пипа символите си… Колизеумът да са го направили от стъкло и стомана? Айфеловата кула от дърво? …Биг Бен да са го пребоядисали? Или имам некой леф да усвоя – давааай… Не – така не става. Мостът е реплика, да, но е реплика на оригинала!

  8. Никой не пипа символите си… Колизеумът да са го направили от стъкло и стомана? Айфеловата кула от дърво? …Биг Бен да са го пребоядисали? Или имам некой леф да усвоя – давааай… Не – така не става. Мостът е реплика, да, но е реплика на оригинала!

  9. тя мислела че трябвало да остане белият мост , построен от арх. Олеков . Дейба невежа краварка , а защо не оставят моста на архитект Златев .Против съм да прибирате пари арх Краварова

  10. тя мислела че трябвало да остане белият мост , построен от арх. Олеков . Дейба невежа краварка , а защо не оставят моста на архитект Златев .Против съм да прибирате пари арх Краварова

  11. Един от приятните символи на града, всеки път като минем през него си взимаме по нещо от сувенирните магазини. Можели да има толкова шашави хора

  12. Един от приятните символи на града, всеки път като минем през него си взимаме по нещо от сувенирните магазини. Можели да има толкова шашави хора

Comments are closed.