Апостолът на свободата оживява в два спектакъла в Ловеч – танцовият „През погледа на Левски“ и документалният „Той, Левски“ . С тези новини от културната програма на града започна пресконференцията на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова на 14 февруари. Новините бяха поднесени от самите участници.

Хореографът и режисьор Крис Костов представи „През погледа на Левски“ – фолклорен спектакъл на НЧ “Бяла Анаста – 2016”. Представлението е на 19 февруари, сряда, от 17.30 часа в Драматичен театър Ловеч .

„Спектакълът е симбиоза между танц и театър. Бих казал, че е една ретроспекция, която се подсказва още от заглавието на самия спектакъл – „През погледа на Левски“. Същевременно самият спектакъл е една обиколка, разходка из фолклорните области на България. Това е изцяло нова продукция. Продукцията е нещо, което в Ловеч, смея да твърдя, до момента не се е случвало. Участват както танцова формация „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста – 2016 г.“, така и Регионален клон „Васил Левски“ на Национално дружество „Традиция“, при изключителното съдействие, помощ и изпълнители на главните роли, актьорите на Драматичен театър – Ловеч Гьорги Трайков, Анастас Жейгаров, Петър Стойчев и Нина Сованджиева. Те са наши приятели и смея да твърдя, че симбиозата, която се получи между театралното изкуство и фолклорното танцово изкуство, намира нов път в културата на град Ловеч.

Актьорите Гьорги Трайков и Анастас Жейгаров също говориха за своето участие в спектакъла на 19 февруари, както и за друга една постановка – „Той, Левски!“ – документален спектакъл на 17 февруари от 19:00 ч.

Това е единствен по рода си за ловешката сцена постановъчен екип. Разказът е на базата на документални източници, „Той, Левски“ смесва човешкия и историческия аспект за една от най-значимите български личности.

В „Той, Левски“ играят талантливите актьори Анастас Жейгаров, Марина Георгиева, Гьорги Трайков, Богомила Николова, Янислава Линкова, Слава Георгиева, Георги Грозев, Силвия Чобанова, Петър Стойчев, Марина Атанасова.