Цветозар Цаков

Ако се чудите защо се случват неща, като това в Белград сега и като много други подобни през годините.

Защото такива изроди с отдавна изветрели усещания за човечност, емпатия и състрадание са политици. И не са просто политици, ами все по-често и по-масово влизат в реалната власт.

Защото такива хора се канят по медиите, дава им се трибуна, приписва им се стойност. Хора, които зоват за саморазправа и народен съд; хора, които предлагат на народа да пие белина; хора, които отнемат основни човешки права заради собствената си ментална и сексуална несигурност.

Хора, които убиват, защото краката им са се скъсили почти до земята от лъжи и са развили комплекс за маломерност. Хора, които грабят с пълни шепи от джоба, срещу който пламенно плюят.

Хора, за които животът е маловажен и заменим, живеещи някъде в средните векове и изгарящи от желание да ни повлекат всички натам, за да оправдаят жужащото усещане някъде дълбоко в себе си, че нещо с тях не е съвсем наред, че нещо вътре в тях е празно. И всмуква светлината и въздуха на света в черната си дупка, отворена от неспособността и страха им да се изправят пред себе си, пред огледалото на душите и деянията си, и да си зашлевят един ултразвучен шамар.

Хора, които искат да сме разкачени от всичко и всички, защото те са се разкачили от живота и не понасят някой да протяга другиму ръка. Хора със замръзнали очи и спрели сърца, които още дишат, само защото е безплатно.

Хора-нехора.

Отровни съсели, съскащи омраза по всякакви поводи от пиедестала, на който ние сами сме ги поставили.