kazandjiev2607131Фактури с неначислен данък добавена стойност (ДДС) на стойност 174 914,47 лв.  е констатирала проверка на НАП – Велико Търново на документи на Община Ловеч за периода от м. май 2011 г. до м.декември 2013 г. Извършеният одит на ръководената в този период от Минчо Казанджиев администрация сочи 14 броя фактури, издадени от „Еко-Ловеч“ АД с предмет на доставките „депониране на отпадъци“.

В резултат до 10.04.2016 г. Община Ловеч трябва да възстанови на държавната приходна агенция дължимата сума, в противен случай започват да се начисляват лихви, съобщи на пресконференция кметът Корнелия Маринова.

Според договор  ДВ-157/01.04.2011 г. Община Ловеч е възложила на „Еко-Ловеч“ АД да изпълнява услугата “оператор/изпълнител на дейности“ на обект „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин“ за депониране на около 25 000 тона отпадък годишно. Съгласно този договор общината заплаща на „Еко-Ловеч“ АД определената цена на тон входящ отпадък за депониране по 19,48 лв. на тон без ДДС.

След преглед на всички предоставени от Община Ловеч документи се установи, че за част от фактурите не е начислен ДДС. Става дума за действия и решения на знакови лица от близкото обкръжение на бившия кмет на Община Ловеч, които напуснаха администрацията и сега работят в съседни общини.

Учудващо е, че подобни висши служители (един дори с наградата от миналата година за  „Финансист новатор“) са допуснали подобен пропуск.