Агенцията по заетостта стартира от 1-ви юли в цялата страна 3 нови, 5 подобрени услуги и 7 пакета стандартизирани услуги за безработни лица от уязвимите групи на пазара на труда.

Тази дейност е част от стратегията за модернизация на Агенцията по заетостта. Целта е своевременното преориентиране на действията към актуалните потребности на безработните лица и най-вече към тези, които имат нужда от подкрепа за активиране и включване в трудовия пазар.

Новите услуги, които Агенцията по заетостта въвежда в своята работа са „Консултация и менторство след започване на работа”, „Мобилно бюро по труда” и „Семеен трудов консултант”. Те са свързани с прилагане на по-широк и задълбочен индивидуален холистичен подход към всяко регистрирано или нерегистрирано в бюрото по труда неработещо лице в трудоспособна възраст.

Подобрените услуги, предлагани от АЗ са „Ателие за търсене на работа”, „Информиране, консултиране, мотивиране”, „Насочване и подпомагане за включване в професионално обучение и за усвояване на ключови компетентности”, „Стажуване, чиракуване, обучение по време на работа, практика по време на учене”, „Провеждане на трудови борси”, „Ден на работодателя” и други информационни събития за търсещи работа лица, неактивни лица и работодатели.

Стандартизираните пакети услуги, които също са обект на модернизация, са насочени към безработни лица от следните 7 групи: младежи, лица над 50-годишна възраст, продължително безработни, лица с основно или по-ниско образование, с трайни увреждания, самотни родители и/или майки с деца до 5-годишна възраст и освободени от местата за лишаване от свобода.

 

НОВИ УСЛУГИ ЗА УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ НА ПАЗАРА НА ТРУДА:

  1. Консултация и менторство след започване на работа
  • Предоставя подкрепа, съвети, модели на поведение на групите в неравностойно положение, за да станат по-уверени, информирани и независими.
  • Подпомага ранно идентифициране на потенциални рискове за стабилността на създаденото работно място, подкрепа на лицата и работодателите, за да стабилизират адаптацията на работното място.
  • Предлага набор от материали за подпомагане на процесите на адаптация на лицата от целевите групи за задържане на работа, както и оказва цялостно положително влияние върху мотивацията им за подобряване на личния и професионалния им живот.
  • Насочена е към уязвимите групи на пазара на труда, при които най-рискови са първите няколко месеца след започване на работа. Особено подходяща е за младежи, които за пръв път започват работа. Освен лицата, за осигуряване на устойчива заетост, се консултират и работодателите.
  • Най-важната цел на услугата е осигуряването на устойчива заетост. След включване в заетост консултирането и подпомагането на лицата, започнали работа с посредничеството на ДБТ, продължава за намаляване отказите от работа, преодоляване на кризата, свързана с първоначалната адаптация към работен режим, както и нова безработица.
  1. Мобилно бюро по труда
  • Е едно от средствата за предоставяне на комплексна подкрепа, насочена към повишаване на възможностите за среща на търсенето и предлагането на пазара на труда в по-малките населени места и специфични региони и намаляване на дела на обезкуражените лица. Услугата е комплексна, тъй като се предоставя и на неактивни лица, и на търсещи работа лица, и на работодатели.
  • По същество услугата включва създаване на постоянно действащи мобилни екипи, които да посещават и обслужват по-малките населени места, районите с висока концентрация на уязвими групи, като предоставят пълния набор от услуги на ДБТ с акцент върху осигуряването на заетост, информирането, мотивирането за регистрация и включване в обучение.
  • Предлага „бронирани работни места” на работодатели, които са в неблагоприятни региони и наемат уязвими групи лица. Работодателите се ангажират да обявяват местата само в бюрото по труда, а то от своя страна, активно търси при мобилните посещения хора, които отговарят на изискуемия профил. Във фокуса са микро-предприятия основно в сферата на търговията и услугите, както и земеделски производители и фирми, които работят в селското и горското стопанство.
  • Следва да функционира във всички административни области в страната с изключение на град София, за който прилагането и не е икономически обосновано. В услугата могат бъдат обхванати всички населени места, в които броя на икономически активното население е 100 и повече души.
  • Позволява организирането на съвместни мобилни екипи за предоставяне на услуги за заетост и социално подпомагане, при желание от страна на ДБТ и ДСП, като може да се използват методиките за работа от ЦЗСП.
  • Развива дейността на съществуващите към момента Изнесени работни места, насочена към безработни лица от уязвимите групи и икономически неактивни лица от малки населени места.
  1. Семеен трудов консултант
  • Насочена към безработни лица от уязвимите групи и техните семейства, за които има риск от изпадане в бедност, като в рамките на услугата членовете на семейството се информират и консултират за възможностите предоставяни от бюрата по труда.
  • Осъзнаването на всички рискове, съпътстващи липсата на трудова заетост, налагат прилагането на услугата „Семеен трудов консултант”. Чрез нея се прави по-широкият поглед към икономически неактивни лица през призмата на техните семейства.
  • Предвижда всеки член от семейството да получава услугата, от която има потребност – информационни услуги, професионално консултиране, привличане към регистрация на нерегистрираните членове на семейството, устройване на работа на поне единия родител, ако и двамата са безработни, определяне на сферата на подпомагане и целите още преди регистрацията в бюрото по труда, превантивна работа с децата – ученици в основната или средна степен на образованието и др.
  • Водещи при предоставянето на услугата „Семеен трудов консултант” са трудовите посредници, като един трудов посредник обслужва всички безработни членове на семейството. При необходимост и възможност, може да се включи психолог и/или кейс-мениджър. Услугата може да се предоставя и от обучен екип (в случаите, в които ДБТ разполага с такъв), който включва трудовия посредник, трудов/ромски медиатор, кейс – мениджър и психолог.