Големи разлики могат да се наблюдават при цените на имотите в Ловеч, сочат данните на агенциите за недвижими имоти.

Имотните експерти от портала с обяви за жилищни имоти в Ловеч Реалистимо анализират пазарната ситуация в града.

Цените на имотите в Ловеч

Разликите в цените на жилищните имоти в Ловеч (апартаменти и къщи) се измерват в пъти според местонахождението и състоянието на имота. Така например предлагането за къща или апартамент в центъра стига до 1000 евро на квадратен метър, а в широкия център на Ловеч  – около 800 евро на квадратен метър.

В същото време апартамент в недотам атрактивна локация като квартал Младост например, можете да намерите и за 200 евро на квадратен метър, а за имот ново строителство в кв. „Дикисана“ например – за 500 евро на квадратен метър.

За тези, които търсят къщи за реновиране в стария град на Ловеч – Вароша, там все още се намират такива имоти и за около 20 000 евро или под 200 евро на квадрат, но с необходимост от довършителни дейности, външно измазване, изолация и др.

Индексът на цените на жилищата в Северозападен район на планиране, към който принадлежи и Ловеч, показват повишение с 5,5 пункта спрямо предходно тримесечие и над 10 пункта спрямо същото тримесечие на м.г., което  е по-ниско от средното за страната.

Предлагането на имоти под наем в Ловеч е оскъдно и показва сравнително слаб пазар при наемите. Често това може да е индикатор и за икономическата ситуация за региона.

Ново строителство в Ловеч

През второто тримесечие на годината е започнало ново строителството на 14 нови сгради. Всичките разрешения за строеж в Ловеч, издадени в същия период са 28. Били са въведени в експлоатация 16 сгради като повечето са жилищни, основно еднофамилни къщи.

Сделките за покупко-продажба на имоти в Ловеч показват повишаване с около 10% през второто спрямо първото тримесечие на 2022 г.. В сравнение със същия период на миналата година се наблюдава намаление с близо 8 процента – 506 спрямо 545.