Гражданин изисква проверка по отношение на спазването на графиците на фирма за пътнически превози. Ивайло Йорданов сигнализира компетентните институции. Ето и неговото писмо:
Уважаема госпожо Маринова – кмет на Община Ловеч,
Уважаема госпожо Събчева – областен управител на Област Ловеч,
Уважаеми господа представители на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”,

Вчера (09.02.2020 г., неделя) в 11:50 ч. от Ловеч трябваше да потегли автобус на фирма ЕТ “Грация – Геновева Краева” по направление Ловеч – Угърчин – София.
Такъв автобус обаче нямаше на площада пред автогарата, откъдето потеглят всички автобуси на фирмата. Потвърди се и от служителка на фирмата, че такъв автобус няма и да има.
Оказва се, че това не е единичен случай – по твърдения на касиерката на билетната каса на фирмата на гаровия площад в Ловеч, такъв курс фирмата не е имала и не е изпълнявала никога. Такъв курс не е обявен и на гишето на фирмата, където са обявени всички останали часове на тръгване на автобуси от и за София.
Това се явява неизпълнение на Договор за възлагане на обществена поръчка № ДВ-496/18.05.2017 г. между Община Ловеч и фирмата изпълнител ЕТ “Грация – Геновева Краева”, съгласно който изпълнението на маршрутно разписание № 11401 – междуселищна автобусна линия София – Угърчин – Ловеч, с час на тръгване от автогара Ловеч 11:50 ч. (изпълнява се само в неделя) с цена на билета 4 лв. за срок от 5 години е възложено на фирмата изпълнител.
Служителката на фирмата ми отговори, че курс към София фирмата изпълнява в 13:00 ч. (но с цена на билета 10 лв.), което най-вероятно е и причината превозвачът едностранно да реши да не изпълнява курса в 11:50 ч. Логично е, че при два пъти по-евтин билет на курса 1 час по-рано, броят пътници при курса в 13:00 ч.би намалял. Но това не би следвало да бъде основателна причина за неизпълнение на Договора.
Моля за извършване на проверка по компетентност от Ваша страна и в случай, че се констатира неизпълнение на въпросния курс – да бъдат наложени санкции на фирмата превозвач, съгласно клаузите на Договора и всички останали нормативни документи, свързани с автобусни линии, част от републиканска транспортна схема.
Моля да напомните на фирмата превозвач задължението им да изпълняват въпросния курс всяка неделя за срок от 5 години, съгласно гореспоменатия Договор, както и да укажете обявяването на този курс на всички билетни каси на фирмата и чрез местните медии, за да бъдат информирани ловешките граждани за съществуването на такъв курс и при желание – да се възползват.
Очаквам да бъда своевременно информиран за резултатите от извършената проверка.

Предварително Ви благодаря!

С уважение,
Ивайло Й. Йорданов