Павлин Иванов

Нуждата от публичност в политиката не би трябвало дори да се обсъжда. Гражданите трябва да знаят намеренията, целите, визията на политическите партии участващи в управлението на Ловеч. За съжаление, с малки изключения, в областният център на една от най-бедните и обезлюдяващи области в България, това не е факт.

Преди време поканих с отворено писмо лидерите на политически формации влезли в Общински съвет Ловеч да изразят своите намерения за мандата, както и да обявят своите позиции по отношение на съмнително голямото мнозинство при избора на Председател на съвета.

Благодаря на БСП, ВМРО и Кирил Гумнеров за това, че намериха сили и смелост да оповестят пред обществеността своята гледна точка за събитията от последните дни. Независимо дали това, което те казаха, ни допада или не. Независимо дали сме съгласни или не с мотивите за техните решения, представителите на тези три групи в Общински съвет заслужават уважение за откровеността и публичността на своите действия.

Партиите, които избраха да се скрият, замълчат и да не желаят да отговарят за действията пред обществото са:

ПП ГЕРБ, ПП СДС,  ДПС, ОБТ (АБВ),  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“.

По отношение на техните виждания за участието им в Общински съвет цари пълна мъгла. И ако в по-малките формации донякъде това е разбираемо, за най-голямата партия представена в местния парламент и излъчила кмет – ПП ГЕРБ, криенето и то вече над 4 години е неразбираемо.

Важните неща, които не знаем за намеренията на партиите в Ловеч са в много сфери:

  • Управляващи или опозиция са
  • Чии интереси ще защитават
  • Одобряват ли поголовното и драстично повишение на данъците предложено от кмета
  • Визията им за управлението на публичните средства
  • Целите им по отношение на развитието на спорта в Ловеч
  • Намират ли за важно да бъдат активна страна при облекчаване на условията за правене на бизнес в Ловеч
  • Каква икономическа стратегия и политика ще защитават
  • Как ще контролират процесите по изпълнение на обществените поръчки
  • Ще продължат ли да подкрепят усвояването на европейски средства за неефективни проекти, без никаква полезност
  • И ред други

Публичният политически живот в Ловеч е замрял вече повече от 4 години, с няколко спорадични по характера си изключения. Всичко е на тъмно и под масата. Отиването в Общински съвет все повече изглежда като начин за личностно облагодетелстване, а не общества кауза.

Последните месеци, а и последните години, доказаха категорично, че и по този тъмен и непрозрачен начин може. Санкция от обществото няма. Всичко може да продължи спокойно и безоблачно, както и до сега.

Ясно е, че резултатите ще бъдат същите. Свиквайте и дано ви харесва.