Иво Райнов

Знаят ли ловешките граждани колко са платили заради лошо изпълнение, нередни обществени поръчки, забавени срокове или неизпълнение на договори по европейски проекти? Представа си нямат. Нито за броя на наложените санкции, нито за парите, които са изтекли от джоба на всеки данъкоплатец в общината. А гражданите имат право да знаят. Кой, колко и откъде е разплащал наказанието. На това се казва прозрачност на управлението. Един хубав лозунг, който и досега четем в предизборната агитация на партия ГЕРБ, спечелила местните избори преди три години и няколко месеца.

Както и да го сучеш прозрачно е това управление което не крие нищо. Нито своите кривици, нито тези на предишните управляващи. Само, че прозрачността се доказва с ежедневната готовност да предоставиш и неудобна информация за да удовлетвориш правото на обществото да бъде информирано какво властта върши от негово име. И когато е предизборна мантра, тя си остава само на книга и никога не покълва в управленската практика.

27.11.2018 година. Внасям в центъра за обслужване на граждани към Община Ловеч серия питания. Като съветник, с позоваване на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Правилника за дейността на Общински съвет. Нормативните текстове регламентират задължението администрацията да ми отговори в едноседмичен срок. Петдесет и осем дни по-късно администрацията отказва да ми предостави тази информация. Законовият срок е брутално нарушен. Изминали са повече от осем седмици.

Какво поисках от администрацията? Лесно изпълнима справка. Наложените финансови корекции и санкции по европейски проекти, приключили или в изпълнение за периода 2007 – 2018 години. За всяка санкция изисках справка за размера и финансовия източник, от който е платена.

Отказът да бъде предоставена тази информация е скандален. Да припомня, че става дума за лице, представено в служебно качество и ползващо правомощия от закона. Представете си колко по-пренебрежително би било отношението към един обикновен гражданин. Само, че общинският съветник представлява гражданите, служи на гражданите и се отчита пред тях.

Отношението на общинската управа и администрация поражда сериозни съмнения. В исканата информация със сигурност има доста неудобства. От недопустимо дългото мълчание на управата остава впечатлението за страх от числата. Чиновническото спокойствие е нарушено. Дали от размера на санкциите или от източника, от който са били погасявани. Нито страхът, нито отказът са решение. Аз ще продължавам да искам тази информация, използвайки всички процедурни възможности. И задължително ще и дам публичност за да може всеки гражданин да се запознае кой и как е разполагал със събраните от него средства.

И със сигурност няма да пожаля виновните!

1 коментар

  1. Заблуждаваш ни, г-н Райнов! Вие – СДС – сте част от проблема, а не от решението! Нали точно ТИ подкрепяш Корнелия и ГЕРБ вече 3 години в Общинския съвет! А уж се оплакваш, че не ти давали информация. Нали точно ТИ имаш заместгник кмет, като част от СДС – Венци Христов, който направи повече скандали от всички останали, взети заедно. Какво ще направиш, ще махнеш Венци от постчето ли? ТИ си част от управлението на Ловеч и на ГЕРБ, а не си коректив! Това е истината. Другото са лъжи и пореден опит да бъдат излъгани лончанлии.

Comments are closed.