Европейски избори 2019: Какво прави Европа за мен
Кратки и лесни за четене бележки за това как Европа е подобрила живота на хората.
Бърза и лесна навигация по регион, професия и занимания в свободното време.
Първи по рода си уебсайт, който показва положителното влияние на ЕС върху живота на отделните граждани, беше представен днес от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.
Според последното проучване „Евробарометър“, публикувано миналия месец, 68% от анкетираните смятат, че тяхната страна е извлякла ползи от членството си в ЕС. Но опитите да се изброят конкретните ползи от членството в ЕС за гражданите в Европейския съюз са много малко. С поглед към предстоящите избори за Европейски парламент през май следващата година, новият уебсайт илюстрира положителния принос на Европейския съюз върху нашето ежедневие.
На представянето на уебсайта в Страсбург днес председателят на ЕП Антонио Таяни каза: „Европейците питат какво Европейският съюз е направил за тях и този нов уебсайт, създаден от Европейския парламент, дава ясни отговори, без да използва жаргон. Той е ценен инструмент, който ще приближи Европа до нейните граждани.“
Интерактивният многоезичен уебсайт „Какво прави Европа за мен“ създаден от Службата на ЕП за парламентарни изследвания, съдържа стотици лесни за четене и не по-дълги от страница бележки, които представят положителното значение на ЕС в живота на хората. Потребителите могат лесно да намерят специфична информация за това какво Европа прави за техния регион, тяхната професия или любимото им занимание в свободното време.
На разположение на потребителите са над 1800 бележки, които могат да бъдат четени онлайн, споделяни в социалните мрежи или сваляни като документи. Бележките са организирани в две основни категории. Раздел „В моя регион“ позволява на потребителите да изберат мястото, където те и семействата им живеят и работят и да прочетат как Европа присъства в техните градове и региони, например в Габрово, Ловеч, Варна или Шумен. Този раздел обхваща над 1400 места от целия Европейски съюз.
Раздел „В моя живот“ позволява на потребителя да избере от 400 бележки и да открие неща, които са важни лично за него или за нея. Как ЕС влия върху нашите семейства, здравеопазване, хобита, пътувания, сигурност, потребителски избор и социални права? Как ЕС подкрепя хората в техните професии – от пчеларите до шофьорите и пивоварите? Какво е направил ЕС за хората, които обичат в свободното си време да се занимават със спорт, с музика или да гледат телевизия?
Третият раздел на сайта, „На фокус“, допълва първите два раздела с по-подробни информационни документи за политиките на ЕС, които очертават някои от постиженията на настоящия парламентарен мандат, например в сферата на опазването на околната среда и културата, и представят бъдещите перспективи, със специален акцент върху общественото мнение и гражданските притеснения и очаквания за действия на европейско ниво.