Среща с писателя-драматург Константин Илиев, почетен гражданин на Ловеч от 2018 г., ще има на 17 октомври в Драматичен театър- Ловеч, камерна зала, от 17.30 часа. За нашия земляк, възпитаник на Езиковата гимназия в Ловеч, ще говори актьорът Стоян Георгиев. Ловешките зрители ще имат възможност да зададат своите въпроси по време на срещата.

Както е известно, веднага след това ще бъде представена постановката „Одисей пътува за Итака” по пиесата на Константин Илиев. Спектакълът е с вход свободен в сряда от 19.00 часа, след представлението също ще има възможност за въпроси.

Гастролът е организиран съвместно от Община Ловеч и Драматичен театър – Ловеч и е по повод скорошното обявяване на Константин Илиев за почетен гражданин, който на 16 октомври е и рожденик.

Премиерата на „Одисей пътува за Итака” в Драматичния куклен театър „Константин Величков” Пазарджик стана в края на 2016 г. Режисьор е Владлен Александров. Това е пиеса с изключително съвременно звучене, която излиза извън битовото и криминалното. Пиеса за изчезващото българско село, за липсата на доброта, за хуманността, казва режисьорът.

Драматургът Константин Илиев е роден на 16 октомври 1937 г. в село Горно Павликене, Ловешко. Завършил е немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира театрознание в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторска дисертация върху драматургията на Фридрих Дюренмат. Работи като драматург Драматичен театър „Н. Й. Вапцаров“ в Благоевград и Театър „София“. От 1995 г. до 2007 г. е главен драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Превежда от немски език (Бертолт Брехт, Георг Бюхнер). Негови пиеси са поставяни в Австрия, Англия, Естония, Република Македония, Полша, Русия, Словакия, Франция. Почетен гражданин на Ловеч от 11 май 2018 г.