Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев” u Клуб на дейците на културата Ви  канят   на литературна среща със Захари Карабашлиев на 7 ноември (четвъртък) 2019 от 17.30 ч. в отдел Читалня

Захари Карабашлиев пише проза и драматургия. Автор е на романите „18% сиво“, „Хавра“, на “Жажда”(повест), на сборниците “Кратка история на самолета”, “Симетрия”, “Откат”, на есета, пиеси и сценарии. Носител е на наградите „Роман на годината“ на Фонд “13 Века България”, “Роман на годината” (Фондация ВИК), “Христо Г. Данов”, „Хеликон“, „Цветето на Хеликон“, “Комунитас” и др.
Неговата белетристика е превеждана и публикувана в Съединените щати, Франция, Германия, Полша, Турция, Русия, Словакия, Хърватия, Сърбия, Македония, включена в престижната американска антология „Най-добрата европейска проза 2018”.

Пиесите му са поставяни на сцени в България и чужбина. „Неделя вечер“ печели „Аскеер“ за драматургия(2009) „Откат“ – Наградата на публиката на театралния фестивал във Висбаден, Германия(2012). „Лисабон“ е поставяна в театър „La Mama” в Ню Йорк(2014). “Неделя вечер” предстои да се завърне на сцената в Чикаго през януари 2020.

Автор е на киносценарии на пълнометражни и късометражни филми. По негови разкази са снимани късометражните филми “Торта”, “Непознати” и др. През 2017 основава Международния литературен фестивал в град Варна “ВарнаЛит”. Води курсове по творческо писане в СУ “Св. Климент Охридски” и в частни школи. От 2014 Захари Карабашлиев е главен редактор на голямото българско издателство “Сиела”.

Инициативата е част от проекта „Предизвикателството четене” на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” и Клуб на дейците на културата, финансиран по Общински фонд „Култура”