danaci1108151Радосвета Коева НАП

Образователният проект на НАП „Влез в час с данъците“ получи висока оценка при учредяването на Мрежа за фискално образование между ЕС и Латинска Америка в края на юли. На форума бяха представени практиките на държави от ЕС и Латинска Америка в планирането, провеждането и оценката на ефективността на образователни инициативи, свързани с данъците в предучилищна възраст, в средните училища и университетите по света. По време на събитието бе подчертана важността на финансовото образование, нуждата данъчните власти да популяризират темата, включително въпросите за важността на данъците от социална гледна точка, както и необходимостта от практически умения за бъдещите данъкоплатци.

НАП в продължение на 2 години организира данъчни часове в средните училища, като до момента данъчните преподаватели са се срещнали с над 50 000 ученици. В първото издание на кампанията „Влез в час с данъците“ през 2013 г. редом с учебните часове се проведе и конкурс с награди за снимка, видео или текст на тема „Данъците без които не можем“, а през изминалата учебна година часовете бяха съпроводени с лотария с касови бележки с привлекателни награди.Като част от проекта данъчните лектори от офиса на НАП в гр.Ловеч първоначално изнесоха данъчни уроци в Природо-математическата гимназия в града, след това в ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, а в началото на тази година излязоха и от областния град. Те проведоха часове в четири училища, от които две троянски. През изминалата учебна година с данъчните лектори се срещнаха учениците в 11-и 12-ти клас от Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги / ПГИТУ/ и Езиковата гимназия /ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“/ в гр.Ловеч, и СОУ“Васил Левски“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника /ПГМЕТ/ в гр.Троян. „Влез в час с данъците“ спечели и две награди в ежегодния конкурс „ПР приз“ – за ПР проект в публичния сектор и наградата на Етичната комисия на БДВО.

„Международното признание е знак, че НАП се справя отлично в образователната си програма. Планираме през идната учебна година да разширим проекта, като създадем видео-курсове по данъчни и осигурителни теми, достъпни безплатно онлайн. Това несъмнено ще подобри данъчната грамотност, а така печелят не само учениците, но и обществото като цяло“, коментира Росен Бъчваров, ръководител на училищната образователна програма на НАП.

 

Сподели с:


Вашият коментар