bokkova2504131Ще видим мапинг 3D анимация на Покрития мост, концерт ще изнесе рок група „Диана Експрес“

Честванията за Деня на Ловеч тази година ще преминат под знака на проекта на ЮНЕСКО „Балканските мостове говорят“. За първи път от създаването на световната организация за образование, наука и култура преди 68 години неин генерален директор ще посети Ловеч. Ирина Бокова ще бъде в нашия град навръх 11 май, когато ще вземе участие в тържествата, посветени на празника на Ловеч.

Празника на Ловеч ще отбележим под мотото „Мостът на Ловеч говори“. Интересна атракция очаква ловчалии и гости на 10 и 11 май вечерта, когато ще видят мапинг 3D анимация на Покрития мост, прожекцията ще остане подарък на Ловеч.

Проявите започват още на 8 май. В 10 ч. в централната градска част ще бъде открита фотоизложбата „Ловеч –днес и вчера“, в 14 ч. започва детското състезание „Бързи, смели, сръчни“ – в Спортната зала, в 17.30 ч. е откриването на изложбата „Ръкописи, икони и старопечатни книги“ – в изложбената зала на Регионалния исторически музей „Покрит мост“. На следващия ден, 9 май, в 14 ч. стартира спартакиадата „Пламъчета сини“ (в Спортната зала и игрища). В 17.30 ч. в изложбената зала „Вароша“ е откриването на Пролетния салон на изкуствата „Послания“ – живопис, скулптура, графика. Тогава ще бъдат и наградени победителите в конкурса за детска рисунка „Съветите на „Алианц“ за безопасност на пътя“.

На 10 май започват проявите по проекта „Балканските мостове говорят“. В 9.30 ч. ще се проведе Кръгла маса на тема „Новите сценични изкуства в Югоизточна Европа – състояние и обмяна“. Модератор ще е Калина Вагенщайн, културолог, ръководител на Арт офис – София, дългогодишен партньор на ловешкия фестивал „Младите в театъра“. Участници в Кръглата маса са Бесник Мустафаи от Албания, писател, бивш министър на външните работи, бивш посланик във Франция и Юнеско, Йордан Плевнеш от Македония, писател и драматург, съветник по културните въпроси на президента, бивш посланик във Франция и Испания, ректор на университета ЕСРА, Серкан Юстюнер от Турция, директор на театъра към университета „Башчешехир“, Драган Милинкович от Сърбия, професор по филмознание и културознанение, директор на филмовия фестивал „Виж в Париж“, Бранислав Мичунович от Черна Гора, министър на културата. Очаква се в Кръглата маса да участват още двама представители на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа във Венеция.

В Драматичния театър в 12.30 ч. ще бъде открита фотоизложбата „Какво ни нашепва водата“ на български и турски арт фотографи.

Преди обед на 10 май започват театралните представления по проекта. На сцената на театъра най-напред ще видим детски спектакъл от Сърбия (11 ч.), от 12 ч. е моноспектакълът от Ловеч – „Завръщане“ по Дамян Дамянов с участието на Ленко Гурков, от 16 ч. е моноспектакълът от Албания, от 17 ч. – от Македония – „Революция или неволюция“ по творби на Йордан Плевнеш, от 18 ч. – втори моноспектакъл от България – „Черен Петър“, вечерта завършва с моноспектакъл от Турция – „В затвора“ по Назъм Хикмет (19 ч.).

След 3D анимацията на Покрития мост (21 ч.) започва концертът на рок група „Диана експрес“ – на площад „Екзарх Йосиф I“. В 23 ч. заря ще огрее небето над Ловеч, за да ознаменува празника на града.

Навръх Деня на Ловеч – 11 май, в 9.30 ч. започва втората Кръгла маса по проекта – „Общинските програми за творчество и културни иновации“. Модератор ще е зам.-кметът на София по културата и образованието Тодор Чобанов. Ще присъстват кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, кметовете на гр. Берат, Албания, на гр. Струга, Македония, на гр. Цетине, Черна Гора, ректорът на турския университет „Бахчешехир“, представител на Министерството на културата на Турция, писателката и председател на Съюза на жените в Албания и бивш депутат Диана Чули. Специален гост на Кръглата маса ще е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В 20 ч. започва тържественият концерт „Мостът на Ловеч говори“. На сцената на площад „Тодор Кирков“ ще видим танцовия състав „Чудесия“ от Пазарджик, фолклорен състав от Университета за балкански фолклор в Турция и Общинския фолклорен ансамбъл „Ловеч“. Веднага след това ще е втората прожекция – мапинг 3D анимация на Покрития мост.

 

„Балканските мостове говорят” е инициатива от глобалния проект „Културата: мост към развитие”, лансиран от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По него творци от 11 града на Балканите, известни със своите мостове, ще представят културата си. Целта е чрез изкуството да се постави началото на нов мост между хората от полуострова.

„Балканските мостове говорят“ е замислен като тригодишен проект с идеята, че там, където политиката не успява, може да помогне изкуството.

Бератският мост (Албания), Покритият мост в Ловеч, Старият мост в Мостар и мостът във Вишеград на Дрина (Босна и Херцоговина), „Стагира” край Солун (Гърция), мостът на река Митровица (Косово), мостът в Струга (Македония), мостът на Търгу Жиу – градът на Бранкузи ( Румъния), мостът на Нови Сад (Сърбия), Одринският мост на Марица (Турция), „Масленица” (Хърватска) и мостът на река Черноевица (Черна гора) – това са мостовете, които ще оживеят през следващите години.

Около тях ще се случат атрактивни спектакли с участието на балкански творци и изпълнители в музиката, театъра, танца, литературата, изобразителното изкуство и пластиката, фолклора. Мостовете ще извадят от паметта си неизвестни истории и случки, ще обогатят с факти, събития и притчи митологията на тези изстрадали, но превърнали се още от древни времена в люлка на поне четири цивилизации земи.

Успоредно със спектаклите около мостовете всеки от градовете – участници в проекта, ще е домакин на две съпътстващи културни прояви. Първото събитие бе през ноември м. г. в Турция, сега е у нас, през септември т. г. ще се проведе в Албания – в Берат, следват Черна Гора, Македония, Гърция, Хърватско, Босна и Херцеговина, Косово, Румъния. Във всеки град акцентът се поставя върху различен вид култура, в Ловеч е върху театъра като развито изкуство.

Пътуванията и размяната на хора на изкуството ще им даде възможност да се опознаят взаимно, както и да открият за себе си и множество недостатъчно известни, но ценни паметници на нематериалното и на материалното културно наследство, а така също и на уникални културни феномени.

Важна част от „Балканските мостове говорят” ще бъде заснемането на 55-минутен документален филм за най-интересните и стойностни изяви в проекта, за срещите с нестандартни хора и артефакти и изобщо за цялостния дух и смисъл на събитието. Ще се издадат (на девет балкански езика и на английски) и луксозен, цветно илюстриран сборник с есета на големи балкански писатели, посветени на мостовете, и друг с непознати притчи и истории, свързани с построяването им.

Така културните прояви в десетте държави и големите чествания, свързани с посочените мостове, ще се превърнат във впечатляваща общобалканска артистична демонстрация. Нейният финал ще бъде заключителната среща – спектакъл в сградата на ЮНЕСКО в Париж, където ще бъде излъчен заснетият филм и открита изложбата „Балканските мостове говорят”.

Проектът се изпълнява от международната фондация „Балканика“, която всяка година раздава Балканския Нобел за литература. Ръководител на проекта е нейният председател Николай Стоянов.

Сподели с:


Вашият коментар