Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от м. юни до 31 август 2018 година. ​

Целта на инициативата е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция.

Анализ на статистическите данни показва, че най-рискови по отношение едновременно на загиналите и ранените през 2017 год. са били месеците юли, август и юни.

В рамките на традиционната акция е планирано  засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите  празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (15.06. 2018 г. и 29.06.2018 г.).

Ще бъдат проведени заключителни беседи по безопасност на движението по пътищата с ученици от прогимназиалния етап на основното образование – пети – седми клас и първи и втори гимназиален етап на средното образование – от осми до единадесети клас, като се използват подходящи възпитателни форми. В мероприятията ще бъдат включени възможно максимален брой служители от униформения полицейски състав на Пътна и Охранителна полиция, съгласно правомощията им.

При срещи с деца и ученици ще се правят конкретни препоръки за игра на безопасни места през ваканцията, безопасно управление на велосипед и правилно движение като пешеходци и пътници в превозни средства. На децата ще се разяснява и административнонаказателната и наказателната отговорност при управление на моторни превозни средства от неправоспособни малолетни и непълнолетни.
При контрола на пътната безопасност униформените ще акцентират върху спазване ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения, предимството на пешеходците, управлението на двуколесни МПС от неправоспособни водачи, в т.ч. от малолетни и непълнолетни, използването на защитни каски и обезопасинтелни колани.

Статистика за пътно-транспортните произшествия на територията на област Ловеч:

В периода от 01.06.2017г. до 31.08.2017г. на територията на ОД МВР-Ловеч са регистрирани 168 пътни произшествия, с 5-ма  загинали и 128 ранени. През този период участници в пътни инциденти са били общо 28 даца, от които 1 дете е загинало , а 25 са ранени.

От 01.01 до 31.05.2018 год. на територията на област Ловеч са настъпили общо 252 ПТП, с 8  убити и 111 ранени. За първите пет месеца на 2018 год. общо пострадалите деца при катастрофи са 10.