Ученици от ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ пресъздадоха наказателен процес

           С осъдителна присъда завърши наказателният процес, подготвен и проведен от ученици от Х клас на ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. С него беше поставен успешен край на образователната програма на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ в Ловеч за учебната 2018/2019 година.

В присъствието на административния ръководител на Окръжен съд – Ловеч г-жа Милена Вълчева и на съдия Пламен Пенов, учениците пресъздадоха наказателен процес за производство и разпространение на наркотици. Под ръководството на съдия Йовка Казанджиева от Окръжен съд – Ловеч те влязоха в ролите на съдебен състав, обвинител, защита, свидетели и вещи лица.  „Подсъдим“ беше съдия Казанджиева. По съвет на двамата си адвокати, тя отказа делото да се гледа по съкратената процедура.

        Съдът разпита трима свидетели и едно вещо лице. След като чу и пледоариите на обвинението и защитата, се оттегли, за да вземе решение. Това време беше използвано за разговор между председателя на Окръжен съд – Ловеч г-жа Милена Вълчева и децата за образователната програма на ВСС и как тя да бъде подобрена. Учениците поискаха в лекциите, които прокурори и съдии от Ловеч им представят, да има повече примери от практиката – за отделни престъпления; самите срещи да преминават в по-„свободен“ стил – с разговори, а не само със сухо предаване на материала. Повечето от децата споделиха, че са се включили в програмата, защото са привлечени от правото и смятат да продължат да се развиват в тази сфера.

Целта на програмата е възможно най-много ученици, не само тези, които се интересуват, да се запознаят структурата и функциите на съдебната система“, подчерта съдия Йовка Казанджиева. „Защото понякога на пръв поглед маловажни постъпки могат да се окажат с тежки последствия“, посочи тя.

Председателят на Окръжен съд – Ловеч г-жа Милена Вълчева пък припомни, че от февруари тази година Съдът разполага със „синя стая“, в която се провеждат изслушвания на деца – жертви на престъпления, без присъствието на извършителя. И че при желание и интерес от тяхна страна, учениците могат да я разгледат.

Тежка осъдителна присъда произнесе съдебният състав с председател Климентина Ютерова и членове Китка Иванова и Марина Българянова. Адвокатите, в лицето на Ванеса Велкова и Кристиян Христов, обявиха, че ще обжалват.

След края на процеса председателят на Окръжен съд – Ловеч г-жа Милена Вълчева награди от името на ВСС участниците в образователната програма.