Община Ловеч и Регионален исторически музей – Ловеч организират гражданско поклонение в историческата местност Пази мост и на Къкринското ханче по повод 147 години от залавянето на Васил Левски. Събитието ще е на 27 декември 2019 т., петък, от 12.00 часа на местността Пази мост и след това от 12.30 часа на Къкринското ханче в село Къкрина, община Ловеч.

Община Ловеч призовава гражданите да отдадат почит към националния герой – Апостола на свободата, на тези паметни места!

Двете места са свързани с последното пътуване на Васил Левски преди да бъде заловен от турски полицаи (заптиета) сутринта на 27 декември 1872 г. Тогава на Пази мост Левски с Николчо Цветков срещат група заптиета начело с Хасан Али чауш.Тази среща се е оказва фатална, тъй като е събудила подозренията на старшия жандарм.

Подозрително, защото християнин, който на връх Коледа е тръгнал да провери колко каруци оборска тор са му стоварили, е нещо необичайно. Левски казал още, че е от Ловеч, а Али чауш не познавал такъв човек.

На 27 декември 1872 г. призори Васил Левски бива заловен от турската полиция в Къкринското ханче.

През последните години Община Ловеч полага усилея на популяризира мястото Пази мост, което е неразривно свързано с Къкринското ханче.