На редакционният имейл получих писмо, изпратено от жители на с. Смочан по повод назначеният от Корнелия Маринова кметски наместник на селото и начина, по който това се е случило. Ето какво се казва в писмото:

На 12.12.2019 г. се проведе събрание за избор на кметски съветници за с. Смочан , на което присъства и кмета на община Ловеч – Корнелия Маринова. След избора на съвета, в състав от пет човека, в края на събранието думата бе взета от г-жа Маринова.

На въпрос, зададен от присъстващите, защо се избира кметски съвет след като не е ясно кой ще бъде новият кметски наместник за селото и дали тези хора желаят да работят с него, пред 60 присъстващи тя заяви, че е дошла да чуе мнението на хората. Според нея кандидатът трябва да отговаря на 3 изисквания, за да бъде назначен на длъжност кметски наместник:

  • Да бъде с отседналост
  • Да е млад, енергичен и работоспособен
  • Да не е пенсионер над 65 г.
  • Да бъде посочен и одобрен от жителите на селото.

След обсъждането на две кандидатури, хората се произнесоха. Единият кандидат бе подкрепен от 5-6 души, другият – от мнозинството.

Въпреки всичко, на 02.01.2020 г. за кметски наместник на с. Смочан е назначен кандидата, получил най-малко гласове. Пенсионер (70г.) , със собствен бизнес, послушник и член на ГЕРБ.

Потвърди се правилото: „ Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти говоря”.  Типично за ГЕРБ.