Областният управител Георги Терзийски откри фотоизложбата „Кан Тервел – спасителят на Европа“ във фоайето на Областна администрация. Тя е подредена там в рамките на Комуникационната стратегия на България за ЕС.

„Фактите в тази изложба искаме да станат достояние на младите хора, да осъзнаят тяхното значение и величие за българската и европейската история и да изпитват законна гордост , че са българи. Първата изложба за Кан Тервел е показана в Ловеч преди 9 години, изпратена от фондация „Българска памет“ на д-р Милен Врабевски по заръка на покойния проф. Божидар Димитров. Днешното й представяне е съвместна инициатива на Областен управител Ловеч и Ротари клуб Ловеч. Целта е да запознае гражданите на Ловеч с делото на Кан Тервел, един от най-великите български владетели и със сигурност най-почитаният държавен глава на България извън нейните граници повече от хиляда години. Това се дължи на изключителната му заслуга за спасяването на европейската цивилизация“, мотивира Терзийски инициативата си да покаже изложбата като част от историческото наследство и културно многообразие на Европа, панел от Комуникационната стратегия на страната ни тази година. При откриването той благодари на всички с принос за експозицията.

Кой е Кан Тервел разказа Любомир Банчев, почитател на историята.

Той е християнин като баща си Аспарух и дядо си Кубрат, а това издига неговия престиж в дворовете на европейските владетели. Кан Тервел е начело на силна държава и влияе пряко на европейските събития, но той е и блестящ дипломат с изключителна прозорливост, единственият  български владетел, успял да превземе Константинопол, дава своята подкрепа на Юстиниян II да се качи на трона. За тази си подкрепа получава титлата кесар – най-високата след тази на императора, давана само на християни и никога на чужденец по време на хиляда годишното съществуване на Византийската империя. Сключва договор с Византия, с който не само разширява територията на България, получавайки областта Загоре, но определя правилата на търговските и политически отношения между двете държави за десетилетия напред. Регулира търговията между Изтока и Запада – първи случай в историята на Европа.

Най-значимата проява на Кан Тервел, която е съдбовна не само за България, но и за цяла Европа,  е пълният  разгром на войските на Арабския халифат под стените на Константинопол през 717-718 година. В този акт на военна намеса виждаме историческата прозорливост и мъдрост на Кан Тервел. Той се изправя пред огромен и агресивен враг в защита на своя съсед Византия и на целия европейски континент. Историята показва правилността на неговия избор. С тази победа се слага край на фанатизираната арабска агресия към Европа. Пречупен е гръбнакът на Арабския халифат.

Кан Тервел защитава европейските държави по най-добрия начин. Там едва в 734 г. арабите ще бъдат спрени при Поатие в Южна Франция от Карл Мартел. Той побеждава една 6 000 арабска армия.

След пълния разгром на арабите Кан Тервел е пълновластен господар на положението, но  не иска нищо от Византия и връща войските в България. За това в Европа смятат, че той е изпълнил своя християнски дълг.

Каква е била благодарността на Европа към Тервел? Той е обявен за спасител на Европа, защото унищожаването на 200 000-на армия е много повече от победата над 6000 –на . В Константинопол издигат голяма бронзова статуя на Кан Тервел и я поставят пред златната черква. Обявен е за светец – той е първият български светец и е честван като такъв в цяла Европа.

Великото дело на Кан Тервел се вплита в историята на тогавашните европейски народи. Той е обект на внимание на множество историци като Теофан Изповедник, патриарх Никифор, Лъв Граматик, Павел Дякон, Мартин Оповийски, Мариан Шотландски, Блазиус Клайнер, Цезар Бароний и още редица други. За него пишат и много писатели и поети. Известни са повече от 30 поеми и песни, в които Кан Тервел е олицетворение на доброто. Някои от тези поеми стигат 800 страници /Ла Булгариа конвертита на Франческо Брачолини от 16 век в Италия/. Написани са няколко романа и около 200 театрални пиеси, играни в цяла Европа. Това е прецедент в историята на Европейския театър!

Паисий Хилендарски го поставя пръв сред българските светци и отделя специално място в История славянобългарска. Възрожденските зографи го рисуват в български църкви. Изображения на Кан Тервел като Св. Крал Тривелий има в църкви в Западна България, в Смолянско, в Преображенския и Троянския манастир. Там са рисувани от Захари Зограф и Никола Образописов.

Кан Тервел, този велик българин, спасител на Европа, Кан на България и кесар на Византия завършва скромно житейския си път като монах под името Теоктист.

На събитието присъства и дистрикт гуверньорът на Ротари България Веселин Димитров.