Областният управител Ваня Събчева проведе работна среща с институциите, имащи отношение по провеждането на Местни избори 2019. Координация на действията по организация на изборния процес в изборния ден, както и превантивна работа с цел провеждането на честни и демократични избори бяха основните теми ва разговорите. В срещата участваха директорът на ОД на МВР ст. комисар Милен Маринов, Христо Христов, директор на ТД ДАНС – Ловеч, Петър Петров, зам.-директор на РД ПБЗН, както и Нели Митева, Ваня Иванова и Василка Христова от екипа на Областна администрация, определен със заповед на Областен управител за техническо обезпечаване на изборния процес.

Ваня Събчева докладва направеното досега в изпълнение на ангажиментите на Областна администрация – обобщена и изпратена до администрацията на Министерски съвет е информация за съставите на техническите екипи за организационно-техническата подготовка на изборите в ОА Ловеч и общините от областта, подготвена е заповед за състава на техническия екип на ОА Ловеч, подготвен е план за действие, който очертава необходимите дейности и отговорности на участниците в процеса. Определени са помещенията за съхранение на хартиените бюлетини, както в Областна администрация Ловеч след получаването им от Печатницата на БНБ, така и в общинските администрации за съхранение до изборния ден. Събрана е информация относно техническото обезпечаване за произвеждането на изборите и възможностите на общините за подпомагане на ОИК, брой на мандатите на общинските съветници във всяка община, кметствата където ще се произвеждат избори за кмет на кметство, броя на избирателите в съответната община, брой на секциите, която е изпратена до ЦИК и МС. Приети са предварителните избирателни списъци от ГД „ГРАО“ при МРРБ и са предоставени на общинските администрации за обявяване. Във всички общини са проведени  консултациите за определяне съставите на Общинските избирателни комисии /ОИК/, те вече работят и излизат със своите решения, които са публични и гражданите могат да се информират за тях.

По време на срещата бяха начертани и предстоящите дейности, свързани с осигуряване на изборни материали, получаване и тяхното разпределяне между общините, осигуряване на полицейско присъствие по време на транспортирането на бюлетините, както и осигуряване на полицейско присъствие в изборния ден. На заседанието се обсъди участието на застъпници, наблюдатели и представители на партии, подаването и разглеждането на сигнали, жалби за нарушения по време на изборния процес.

Представителите на всички институции, участващи в работната среща, изразиха готовността си всяка да поеме своите ангажименти за нормално протичане на изборния процес, установена бе и система за комуникация между институциите и координация на действията им до приключването на изборния процес.