Областна администрация Ловеч се включи в международната кампания EDWARD или Ден без загинал на пътя. Датата за провеждане на тази кампания е 26 септември като мотото тази година е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Дните на EDWARD се комбинират с Европейска седмица на мобилността, която се провежда в периода 16-22 септември, затова и екипът на областния управител Ваня Събчева  реши да се включим в кампанията като партньор в образователно събитие. Така Областна администрация бе не само активен участник в кампанията „Ден без загинали на пътя“, но и влезе на картата на Европа, редом до всички участници и партньори на ТИСПОЛ – Европейска мрежа на службите на пътна полиция, пълноправен член на която е и Министерство на вътрешните работи.

В рамките на инициативата в Областна администрация се проведе обучение на служителите на тема „Повишаване знанията при оказване на долекарска помощ на пострадали при пътнотранспортни произшествия“. То премина съгласно утвърдени от Областен управител мерки за предпазване на служителите и работниците на Областна администрация от наранявания или загуба на живот в резултат на пътнотранспортни произшествия по време на работа и бе в изпълнение на решение на Министерски съвет.

Целта на кампанията EDWARD бе напълно постигната. В рамките на обучението служителите на Областна администрация научиха много полезни неща за това как трябва да се държат, ако станат участници или свидетели на ПТП или друг вид злополука.

Как да се държим в кризисна ситуация, как и с какво да помогнем на пострадали до идване на лекарската помощ, защо е важно да знаем всичко това, как тези познания могат да ни послужат в ежедневието в дома ни или на работното място, кое е най-важното, което искат да чуят пострадалите, докато се борят за живота си. Тези и много други въпроси получиха компетентните отговори на д-р Пламен Вълчев от ЦСМП – Ловеч, доброволец на БЧК – Ловеч.

Екипът на областния управител Ваня Събчева изпраща фотопослание – нека шофираме така, че пострадалите и жертвите на пътя да са нула, защото обичаме семействата си, нека ги пазим на пътя!