В Ловеч за четвърти път ще се проведе  Национален фолклорен събор „Ритъмът на България“ . Голямото фолклорно събитие включено в Културния календар на Община Ловеч, а организатори отново са  НЧ „Бяла Анаста 2016“  Ловеч, НЧ „Напредък 1920 г.“ с. Баховица и Модна къща „Перлита“.

Тази година програмата ще е двудневна: на 27 и 28.09. 2019 г. (петък и събота) в двора на Казармата.

Съборът ще започне с голям концерт на Гуна Иванова и ФФ „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста 2016“ в петъчната вечер на 27.09 от 19.00 ч. След концерта публиката ще има възможност да поиграе хора на открито на поляната в Двора на казармата около голям огън – също като едно време на село на мегдана.

Съботният ден е отреден на изпълненията на участници в събора от цялата страна. Все повече състави изявяват желание да участват в Ловешкия събор – 40 фолклорни формации за песни и танци са заявили участие тази година. Регламентът на събора определя участие на състави, без индивидуални изпълнители, за да има възможност за изява на по-голям брой участници.

Съборът отново е без конкурсен характер.

Амбицията на организаторите е в следващите издания да се развие и още едно направление – конкурс.

Вечерта в събота традиционно ще има надиграване на представители на танцовите формации-участници.

Официалното закриване на събора, връчване на грамоти на всички участници и концерт на гост-изпълнителя Христо Косашки са от 18.00 часа.  По традиция съборът ще завърши с голямо общо хоро на гости, публика и изпълнители.

Входът за публиката е свободен.

Поканата към всички гости на събора-любители на българския фолклор от цяла България и ловчалии, като символични домакини на събора, е по възможност да бъдат облечени в народни носии  или елементи от носията. За гостите и изпълнителите се предвиждат хоротеки, забавни игри, демонстрации, през целия ден – всеки да се хване на хорото  в общото веселие.

Организаторите призовават: Да направим най-голямото хоро в Ловеч! Ловчалии – нека да покажем, колко сме много, колко обичаме българския фолклор! Малки и големи в народни носии да се хванем на хорото!

Сборен пункт: 27.09.2019 г, 19.00 часа в Двора на казармата в „Ритъма на България“ два дни веселба, песни и танци!

Телевизия „Европа“ и ТВ Зетра ще отразят провеждането на събора.

Официална програма:

27.09.2019

• 19:00ч. Откриване

• 19:30ч. Концерт на Гуна Иванова и НЧ Бяла Анаста 2016

• 21:00 ч. Хоротека

28.09.2019

• 10:00 ч. – 17:30ч. Изпълнения на участниците в събора

• 17:30ч. Надиграване

• 18:00ч. Концерт на Христо Косашки и НЧ Бяла Анаста 2016

ВХОД СВОБОДЕН

Сподели с:


Вашият коментар