Даниела Балабанова

Най-прозрачна сред институциите в Ловешка област остава Община Троян, въпреки че пада една позиция надолу и заема 12-то място сред 562 институции. Това сочат резултатите от традиционното годишно проучване на Програма “Достъп до информация” /ПДИ/, чрез оценяване на Интернет страниците и подаване на електронни заявления до административните структури в системата на изпълнителната власт. В периода 10 февруари – 15 април ПДИ прегледа и оцени Интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Целта на проучването е да оцени как органите на власт изпълняват задълженията си по Закона за достъп до информация /ЗДОИ/ и други нормативни актове за публикуване на информация в Интернет, и как отговарят на заявления за достъп по електронен път.

В рамките на проучването бяха подадени 562 електронни заявления с искане за предоставяне на актуализирания за 2019 г. списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в Интернет за сферата на дейност на съответната администрация, както и форматите, в които е достъпна. Изготвянето и публикуването на този списък бе създадено като задължение с измененията в ЗДОИ от края на 2015 г. Нивото на прозрачност през 2020 г. бе оценявано с точки по 109 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, 119 индикатора за общините, и 95 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт и второстепенни разпоредители с бюджет.

Според проучването институциите в Ловешка област се изкачват нагоре в общия рейтинг, като прави впечатление, че общините са по-прозрачни от структурите на централната власт.

Според сравнителния рейтинг Общините Тетевен и Угърчин са се изкачили, съответно с 11 и 15 места, и заемат 26-то място в националната класация. След това е Община Ловеч, която е на 30-то място, след като е дръпнала нагоре с 81 позиции. Малко след нея е Община Ябланица – на 32 място, като е минала с 35 позиции напред. След като Община Луковит се е изкачила с 69 позиции, заема 46-то място в класацията. На 48 -мо място са Областна дирекция “Земеделие” – Ловеч, Регионалната здравна инспекция – Ловеч, и Община Априлци, като значително са подобрили прозрачността си на годишна база и са се изкачили съответно със 117, 108 и 171 позиции. Регионалната дирекция по горите в Ловеч е минала 155 позиции напред и заема 50-то място в сравнителния рейтинг. Община Летница е на последно място по прозрачност сред общините, но е подобрила позицията си със 104 места. Областна администрация – Ловеч, и Регионалното управление на образованието бележат скок със 117 позиции и заемат съответно – 55 и 65-то място. Най-ниско ниво на прозрачност има Областната дирекция на вътрешните работи, която, въпреки че е 145 позиции нагоре, заема 85-та позиция.

Всички общини от Ловешка област са подобрили прозрачността си в сравнение с миналата година и са се изкачили на предни позиции. Според рейтинга по общини, Троян е на 11-то място, което запазва от миналата година. След това е Тетевен – на 22-то място, като се е изкачила с 26 позиции. Община Угърчин заема 26-то място, при 39-то миналата година. Община Ловеч