Какво е престъпление? Как се образува съдебно дело? Какво точно работят съдиите? Защо нямат чукчета?

Това бяха част от въпросите, чиито отговори получиха третокласниците от ОУ „Васил Левски“, които посетиха Окръжен съд – Ловеч в Деня на отворени врати. Техен гид беше съдия Пламен Пенов.

Най-голям интерес сред децата предизвика съдебната зала, в която съдия Пенов им разказа повече за работата на съда, какви са страните по делата, къде стоят ищци, ответници, обвиняеми, адвокати и прокурори. Третокласниците разбраха и какви дела се разглеждат от Окръжен съд – Ловеч, кой какви отговорности има, какво представлява едно дело. По време на разговора съдията показа на малчуганите истинско съдебно дело – с всички включени в него документи като показания, експертизи, призовки и т.н. „И всичко това трябва да се знае от съответния съдия, който разглежда или докладва делото“, обясни той. Доста деца изявиха желание да станат съдии един ден, но след като разбраха колко много четат и колко работа имат тези магистрати, ентусиазмът им се охлади.

За да се стигне до разглеждането на даден спор в зала обаче, е необходимо всички документи – показания, експертизи, призовки и т.н –да бъдат окомплектовани в едно дело, посочи още съдия Пенов. А това се прави от съдебните служители. Малките посетители се срещнаха с някои от тях. Посетиха деловодствата, където се образуват делата. Секретар-протоколистът Даниела Кирова им разказа в какво се състои нейната работа – записване на всяка дума, казана по време на съдебното заседание, изпращането на уведомления и призовки на страните и др.

Освен със съдия Пенов, третокласниците разговаряха и със съдиите Константинова и Дойнова и разгледаха изложбата, посветена на 140-тата годишнина от създаването на Окръжен съд – Ловеч.