На 21ви септември младежките клубове в Ловеч и Троян, съвместно със Сектор „Пътен контрол“ към  ОД на МВР-Ловеч и СБА отбелязаха Европейския ден без жертви на пътя.

Посланието им бе „Остани жив и избави живот“. Те раздадоха на учащи и водачи на МПС в Ловеч и Троян информационни материали и напомниха на шофьорите да карат внимателно, като в Ловеч се включиха и ученици от ОУ „Христо Никифоров“ и ОУ „Васил Левски – Ловеч, както и НУ „Кирил и Методий“ и ОУ „Васил Левски“ – Троян.

Всички се обединиха около тезата, че без личната отговорност на шофьорите на превозни средства и спазването на закона за движение няма да се намалят злополуките на пътя. Това е и целта на днешния ден – опит да се привлече вниманието към огромната смъртност и травматизъм от пътнотранспортните произшествия и към потенциалните заплахи, на които са подложени всички участници в движението, да се повиши информираността за мащабите на проблема и последствията за семействата и обществото, да се подобри помощта и подкрепата към близките и пострадалите от катастрофи.

Чрез акцията се популяризира отново и донорската карта „Да! За живот!“ от младите червенокръстци. Огромен интерес проявиха шофьорите на МПС, минаващи граждани, служителите на реда и за един час бяха раздадени над 50 карти.

На 19.09.2022 г. децата от детските градини на община Тетевен участваха в спортно образователна кампания, с насоченост към предпазването им от пътно-транспортни произшествия. Инициативата се организира с участието на Община Тетевен, подпомогнати от БМЧК-Тетевен и подкрепата на Сдружение БГ Бъди активен.

Събитието бе открито от зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски и гл. експерт “Образование“ – Петя Вълова. Децата имаха възможност да се забавляват и под формата на игра с актьорите от Театър Пан, да се запознаят с основните правила за безопасност на движението по пътищата, които са важни да спазват в своето ежедневие.

Общата цел на събитието е да се насърчи участието на децата в спортно-образователни игри, които да повишат тяхната осведоменост и да засилят вниманието им, като формират правилно поведение на пътя от най-ранна възраст.

Денят е инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, на която пълноправен член е МВР. За намаляване на загиналите при тежки ПТП се организират превантивни събития, които от 2016 г. се присъединяват към дейностите, посветени на Европейската седмица на мобилността 16-22 септември.

Целта е на тази дата да се одобри предизвикването от всички участници в придвижването по пътищата – водачи на леки и товарни коли, на рейсове, колела, пешеходци, служащи на пътя да няма нито един човек, умрял при пътнотранспортно произшествие.