На 21-ви септември Директорът на ОУ „Христо Никифоров“ Йоанна Луканова, педагогическия съветник Пенка Петрова и ученичка от училището предоставиха събраните от учениците 1062 лв. чрез сметката на Български Червен кръст за пострадалите в област Пловдив.

По данни на Секретариата на ОС на БЧК-Пловдив и община Пловдив е констатирано, че са били  наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени бяха инертни материали в с. Богдан, с. Столетово, с. Каравелово, с. Московец, гр. Клисура, с. Розино, с. Слатина и с. Христо Даново. В част от с. Богдан електрозахранването беше прекъснато, паднали бяха стълбове за улично осветление, запушеха мостове и шахти. Нямаше никакъв достъп до населените места.

За провеждане на неотложни спасителни и аварийно-възстановителни работи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение във всички селища, намиращи се западно от град Карлово.

Най-засегнатите села в община Карлово са с. Каравелово с население 1179 жители, село Розино са население 4 458, село Слатина с население 824 и село Богдан с население 805.

Община Калояново също беше засегната и шест населени места останаха без питейна вода.

В община Марица най-тежко засегнато беше с. Трилистник, което на 03.09.2022 г. бе залято от река Стряма, заради скъсана дига край с. Калековец.  С помощта на тежка техника, огнеборци и доброволци евакуираха над 500 души от наводнените 120 къщи.

През следващите дни държавата ще осигури 30 фургона за обитателите на разрушените къщи.

Още в първите часове на бедствието на 02.09.2022 г., екипи на областната организация на БЧК-Пловдив се включиха в помощ на пострадалите в населените места от общините Карлово, Калояново и Марица. Започна се незабавно оценяване на нуждите и подпомагане на пострадалите  чрез предоставяне на питейна вода, дезинфектанти, одеяла, спално бельо. Паралелно с материалното подпомагане психолози доброволци работят по оказване на психо социална подкрепа на пострадалите. Секретариатът на Областен съвет на БЧК – Пловдив отговаря и на запитванията на граждани относно предоставянето на дарения.