Любим учител, личност с богата култура и колоритен характер, легенда, рицар на духовността и още много определения се чуха на тържеството, посветено на 90-годишния юбилей на учителя Найден Ангелов от Езиковата гимназия в Ловеч. Събитието стана на неговия рожден ден – 30 октомври, в Профилираната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф Първи“ . Залата бе пълна с негови ученици, дошли от цяла България и от чужбина. В любимата гимназия той е преподавал 28 години, или над 20 000 учебни часа, съобщиха запознати. Резултатът – стотици, хиляди възпитаници, които пазят скъп спомен за учителя по литература.
Тържеството откри кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, като първо прочете поздравителен адрес от депутата Милена Дамянова, председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. В него за учителя се казва: „Хора като Вас са истинско вдъхновение за младите поколения“.
След това кметът на Ловеч отправи личните си пожелания, които включваха и това: След десет години да ни поканите на още по-голям празник!
Корнелия Маринова връчи на юбиляря кристал с герба на Ловеч, два луксозни тома от новоизлязлата книга на проф. Иван Илчев „Розата на Балканите“, цветя и поздравителен адрес. Освен това обяви, че е внесла в Общинския съвет предложение за удостояването му със звание почетен гражданин на Ловеч, което ще стане на 11 май. Общината има традицията да отдава необходимото уважение и почит към делата на нашите съвременници, които трайно и дълбоко определят културния облик на града, каза още кметът.
Специално за юбилея в Ловеч пристигна заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя предаде поздравителен адрес и плакет от просветния министър Красимир Вълчев. Освен това развълнувано сподели колко приятно е впечатлена от прочетеното в една от книгите на юбиляря, което звучи много актуално.
В тържеството се включи и Ловчанският митрополит Гавриил с подаръци и поздравления. Последва цял водопад от поздравителни адреси (включително от Симеон Сакскобургготски), почетни знаци, плакети, картини, специално за повода написани стихотворения, музикална програма. Близо три часа продължи събитието, което бързо приключи с протокола и продължи под ръководството на учителя Ангелов. А той бе неуморим – сподели скъп майчин спомен как се е родил в Калейца на нивата, рецитира стихове на български и немски език, разказа весели случки, на края почерпи всички с торта и коктейл.