Уеднаквяване на практиките в присъждането на обезщетения при констатирани лекарски грешки ще е един от обсъжданите въпроси на семинар на тема „Правни спорове в здравеопазването. Дискусионни въпроси“. Това съобщи на среща с журналисти председателят на Окръжен съд – Ловеч г-жа Милена Вълчева. Домакин на форума, който ще се проведе на  13 юни 2019 г., е именно Окръжен съд – Ловеч.

В дискусиите ще се включат магистрати и адвокати, които ще обсъдят гражданската отговорност на медицинските специалисти и лечебните заведения и правните спорове между НЗОК и лечебните заведения. На форума ще бъдат представени данни за делата срещу лекари и болници, както и възможностите за алтернативното разрешаване на подобен тип спорове.

Основен лектор е адвокат Мария Шаркова – специалист в областта на медицинското право, с подчертан интерес към пациентската безопасност, човешките права в здравеопазването и алтернативните способи за решаване на спорове в тази сфера.

Очаква се сред засегнатите теми на семинара да бъдат и казусите, свързани с обезщетения при пострадали от пътно-транспортни произшествия. Само от началото на тази година в Окръжен съд – Ловеч са постъпили около 50 такива дела, каза административният ръководител на съда г-жа Милена Вълчева.

Сподели с:


Вашият коментар