Да, с огромна вероятност, схема на облагодетелстване има! И тя е за много, много пари!

Павлин Иванов

Къде отиват строителните отпадъци от ремонтираните по проекти обекти в Ловеч? Колко тона такива отпадъци има? Има ли съмнителните финансови схеми и има ли изобщо някакъв контрол?

Навярно помните, че по сигнал на представителите на медии, РИОСВ Плевен установи две от множеството нераглемнтирани сметища. И от снимките и от видеата от проверката се вижда, че огромната част нерегламентирано изсипани и превозени отпадъци са именно строителни. Много, много тонове.

Това е причината да поискам от Община Ловеч проста информация:

  1. Колко тона строителни отпадъци са генерирани при дейностите по програмите за саниране и ремонти на обекти, свързани с европейско финансиране?
  2. Къде се съхраняват тези строителни отпадъци?

Община Ловеч трябва да знае, тъй като тя контролира изпълението на всички проекти и всички дейностти по тях. А е ясно, че при всеки голям ремонт се генерират огромно количество такива отпадъци, които трябва да бъдат съхранявани някъде и то регламентирано. Проектите не са един или два.

След кратки проблеми, с иначе “отворената” за всякаква информация от обществен интерес –  Община Ловеч, бяха ми предоставени отговорите.

Моля за внимание:

Община Ловеч посочва (снимка), че строителни отпадъци НЕ СЕ депонират/съхраняват в ловешкото депо, а се предават според договорите на изпълнителите, в други регионални депа – Плевен, Севлиево и Габрово. Точка!

Става ясно, че нито килограм строителен отпадък не остава в Ловеч, а отива в депата в Плевен, Севлиево и Габрово.

Това означава, че има начислени разходи за товарене, транспорт, депониране, за много, много пари от проектите. А ако всичко това е само на хартия? Ако само се отчитат разходи, а реално, всичко, хипотетично, се изхвърля нераглемнтирано в някое също така нерегламентирано сметище?

Къде тогава отиват изписаните, но непохарчените пари?

За да проверя дали наистина, както твърди Община Ловеч, строителните отпадъци отиват и то по договор в депата на Плевен, Севлиево и Габрово, изпратих запитвания, за всеки случай, до кметовете на тези градове, които са собственици на съответните депа. Поисках да ми дадат информация колко тона са пристигнали при тях.

Кметът на Плевен: За периода 1.01.2020 г. до 23.02.2022 г. в РЦУО Плевен строителни отпадъци генерирани на територията на община Ловеч НЕ СА ПОСТЪПВАЛИ

Кметът на Габрово: В РДНО-Габрово за посочения период от 01.01.2020 г. до 23.02.2022 г.  на са постъпвали количества отпадъци (строителни) от община Ловеч

Кметът на Севлиево: В РДНО Севлиево за посочения период от 01.01.2020 г. до 23.02.2022 г.  на са постъпвали количества отпадъци (строителни) от община Ловеч

Странно! Стотици тонове генериран строителен отпадък от ремонтите в Ловеч просто изчезва. Община Ловеч най-официално лъже, за пореден път. На всяко дете е ясно, че отпадъците не изчезват.

Защо е всичко това, ще попитате, на фона на всички кризи. Много просто.

Защото дейности за стотици хиляди левове, твърде, твърде вероятно, ще се окаже, че се изписват само и единствено на хартия, а парите, левовете, твърде, твърде вероятно, се прибират по една проста и ефективна схема.

 

Следва продължение