Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на 16 март 2022 г. участва в тържествата на военните формирования от Плевенския гарнизон по повод 109 години от славна победа в Балканската война. Тя е станала на 16 март 1913 година са боевете при село Акалан. Датата е възприета като празник на Четвърти пехотен плевенски полк и Плевенския гарнизон. Това съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.

Поканата към кмета бе от бригаден генерал Юлиян Радойски – началник на гарнизона и на Висшето военно-въздушно училище  “Георги Бенковски”. Заедно с другите официални лица кметът Корнелия Маринова поднесе цветя пред паметника на 9-та пехотна Плевенска дивизия на площад „Свобода“ в Плевен.

По-късно тя връчи на бригаден генерал Юлиян Радойски почетен плакет „С най-добри пожелания“ с думите за благодарност за сътрудничеството с Община Ловеч и с уважение за ролята на българското войнство в момента.

В тържеството участваха още кметът на Община Плевен Георг Спартански,  областният управител на Плевен Иван Янчев, бившият военен министър Красимир Каракачанов и други. Молебен за здраве отслужиха местни свещеници, а военни и граждани отдадоха своята почит с поднасяне на венци и цветя. Празничната атмосфера бе допълнена от музикални изпълнения на Представителния духов оркестър на ВВС.

Припомнено бе, че от Плевен тръгват войниците от четирите пехотни полка на дивизията и един артилерийски полк. Те участват в Балканската, Първата и Втората световна война. В честването участваха представителни части от ВВВУ „Георги Бенковски“, в.ф. 22160 , в.ф. 38220 и 12 Авиационна база. Включиха се и знаменосци на военно-родолюбивите организации.

За първи път след възстановяването на ВВВУ “Георги Бенковски” бяха връчени удостоверения за придобита академична длъжност. Бригаден генерал Юлиян Радойски връчи удостоверение за професорска степен на полк. Мануш Христов, за доцент на подполк. Мартин Камбушев и Иван Вълков и за главен асистент на Йото Георгиев. Първата диплома за образователна и научна степен “доктор” получи Борис Стойков.