zdoizav804132endШокиращо „ясен“ отговор дава зам. кмета Пламен Петков на въпроси по Закона за достъп до обществена информация

Павлин Иванов

На въпроса, колко е часът, очаквате да получите отговор от вида – в момента е 15.23 часа. На подобен ясен въпрос, зам. кмета на община Ловеч Пламен Петков дава отговор от вида – днес е 14 юни и вероятно ще вали сняг. Дано от неговият отговор сте разбрали каквото ви интересува.

Ето и конкретиката. Данчо Заверджиев, по Закона за достъп до обществена информация иска писмен отговор на четири кристално ясно зададени въпроса:

  1. Кого е обслужвал лек автомобил с рег. Номер ОВ1000АК, собственост на Община Ловеч 16.08.2011 г., когато е изминал 607 км.?

Очакваният отговор се предполага да бъде име на човек или служебното положение на този човек!2. Кого е обслужвал лек автомобил с рег. Номер ОВ1000АК, собственост на Община Ловеч 18.08.2011 г., когато е изминал 501 км.?

Очакваният отговор се предполага да бъде име на човек или служебното положение на този човек!

  1. Кого е обслужвал лек автомобил с рег. Номер ОВ1000АК, собственост на Община Ловеч 20.08.2011 г., когато е изминал 508 км.?

Очакваният отговор се предполага да бъде име на човек или служебното положение на този човек!

  1. Кого е обслужвал лек автомобил с рег. Номер ОВ1000АК, собственост на Община Ловеч 23.08.2011 г., когато е изминал 502 км.?

Очакваният отговор се предполага да бъде име на човек или служебното положение на този човек!

 

zdoizav804131endВъпросите не са много трудни, поне според мен. В „Стани богат“, надали биха оценени за повече от 200 лв., но за зам. кмета Пламен Петков, нещата стоят по доста различен начин. Ето и неговият отговор:

„Лек автомобил с с рег. Номер ОВ1000АК, собственост на Община Ловеч през мандата 2007-2011 г. е използван от Общинска администрация и от Общински съвет Ловеч.

През настоящият мандат от месец декември 2011г. автомобилът е предоставен на персонално разпореждане на Председателя на Общински съвет Ловеч.“ Край на цитата.

 

Та на въпроса „кого е обслужвал“ автомобила на конкретна дата, при изминати конкретни километри, зам. кмета Петков отговаря по умопомрачително ясен начин! На това отгоре е положил и подпис под това „творение“ на човешкият гении!

Грешка на езика? Едва ли! За съвест, морал и ценностна система, в конкретният случай е абсурдно да говорим. За професионализъм също.

Това е подигравка както със Закона, така и с правото на обществото, гарантирано му именно от този закон, да получава информация.

 

Кого и защо криете г-н Петков?

 

3 коментара

  1. Подайте сигнал до BTV, нека поне се даде по голяма гласност, защото проблема не изглежда никак маловажен.

  2. За последните 4 години съм подал поне 300 заявления по ЗДОИ и съм получил отговори на всички на място в общината, но за първи път получавам отговор по пощата и то какъв отговор …

    Инж. Петков е похарчил 1.50 лв. общинска пара за да ми изпрати конкретния си отговор по пощата.
    Много важно, че кмета говори, че сме в икономическа криза, парите в бюджета все недостигат, но има пари за плащане на пощенски разхиоди на такива отговори.

  3. Правото на достъп до информация е важно човешко право и необходимо условие за упражняване на други основни права.
    Правото на достъп до информация е важно условие за открито и отговорно управление.
    Правото на достъп до информация е условие за участието на хората в процеса на взимане на решения.

    Програма Достъп до Информация отбеляза международния ден на правото да знам в София на 28 септември, с прес-конференция и церемония по връчване на награди за принос в областта на свобода на информацията.
    Идея е да бъдат поощрявани граждани, неправителствени организации, журналисти и медии да упражняват правото си да търсят информация, а също така и институциите, изпълняващи задълженията си по Закона за достъп до обществена информация /ЗДОИ/ да създават позитивни практики в това отношение.

    Тъй като все още много институции не изпълняват задълженията си по ЗДОИ и грубо нарушават правата на гражданите на достъп до обществена информация, се присъждат и негативни награди
    Тази награда се нарича "Вързан ключ" http://www.righttoknowday.net/images/award4.jpg
    Тя се дава за най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до обществена информация. В тази категория критерии няма, защото съдържанието на решенията говорят сами по себе си за силата на номинацията.
    Жури определя ежегодно носителите на наградите. Носителите на годишните награди получават Грамота и Статуетка по време на церемонията по отбелязването на Международния ден на правото да знам.

    Цитирания отговора на зам. кмета инж. Петков заслужава да бъде номиниран в категорията за най-абсурдно и смешно решение по заявление за достъп до обществена информация- "Вързан ключ" 2013 и за това ще го изпратя официално до Програма Достъп до Информация за да може и община Ловеч да бъде включена в тази антикасация и разбира се заслужено наградена с "Вързан ключ" .

Comments are closed.