Платформата „Иновации в политиката“ връчи на 4 декември на 80 политици от различни европейски страни сертификати за признание. Събитието се състоя в зала на бившите заводи „Форд“ в Берлин.

Наградата „Иновации в политиката“ се дава, за да разпознае и подкрепи политиците, които проявяват смелостта да навлязат в нови области, постигат високи резултати и показват високо ниво на креативност, независимо от тяхната партийна принадлежност и националност. Сред тях беше и кметът на Троян Донка Михайлова. Сред финалистите бяха шест българи.

Наградените се определят от 1000 европейски граждани, подбрани на случаен принцип, представители на различни националности, полове и възрасти. Те избират измежду 2000 политици, сред които отличават 80.

Събитието се провежда с подкрепата на Федералния президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и Федералния президент на Австрия Александър Ван дер Белен. Част от събитието бе кметът на Берлин Майкъл Мюлер, който призова европейските политици да тръгнат по пътя на финалистите.

Жозеф Ленч, от платформата „Иновации в политиката“, поздрави участниците с думите „Това, което Вие правите е важно. Хората губят вяра в политиката. Вие връщате тази вяра“.

По време на срещите Михайлова и секретарят на Община Троян Цветелина Калчева проведоха разговори с кметове от различни европейски страни и обмениха опит в практики, които са насочени към решение на проблемите на различни групи от граждани.