Народно читалище „Пробуда 1926 г.“ село Йоглав, община Ловеч, проведе финалната дейност по проект „Еньовден в родния край“ към Общински фонд „Култура“ за финансово подпомагане на културни дейности за 2019 г. На 23 юни рано сутринта се проведе ритуалното бране на билки по горските поляни, на което присъства и кметът на общината Корнелия Маринова. За събитието съобщават от пресцентъра на Община Ловеч.
В ритуал се включиха общо двадесет деца, от които десет от партньорската организация „Детско полицейско управление“ към СУ „Тодор Кирков“ – Ловеч. Ръководител на групата е Детелина Карапетрова, включи се и началникът на РУ на МВР Ловеч главен инспектор Златин Михайлов, както и учители, баби със своите внуци.
Галина Петрова, ръководител на партньорската организация „Сдружение 21 век“ Ловеч, организира за този ритуал десет деца от двата центъра за настаняване от семеен тип 1 и 2, заедно с техните директори Петя Николова и Поля Денкова. Сдружението работи с тези деца по проект „Ние те открихме и подкрепяме“, свързан със социализацията на децата. Като партньори в проекта „Еньовден в родния край“, те се включиха активно във всички ритуални действия, показвани от самодейците на фолклорна група „Югла“, с ръководител Еленка Щерева, при читалището-домакин, които са основната целева група на проекта.
Колоната билкари предвождаше фолклорната група с обредната песен „Ой Еньо, Еньо“. Билкарите нагазиха боси в росната трева за здраве и започнаха да пълнят кошниците и тъканите торби с целебни билки. Това стана преди да е изгряло слънцето, защото, според поверието, тогава те имат най-голяма сила.
Бабите разказаха на своите следовници откъде идва и името на празника, а именно от името Свети Йоан Предтеча /Иван, Еньо, Яне/, чието Рождество се празнува на 24 юни. Бабите научиха момиченцата как да направят венчета от билки за главичките си. А от менчето с „мълчана“ вода, налята от горското кладенче, извадиха натопени билкови букетчета и им ги подариха, за да омайват с тях ергените. Направен бе и големия билков венец, който всъщност е най-яркият символ на празника. Децата подавах набраните букетчета, а бабите ги завързваха с канап на венеца и разказваха за значението на всяка билка. С думите „От всяко цветенце набрано, голям венец увихме рано, и ще живее сто години, под него днеска който мине!“, една от бабите подкани всички участници да минат през билковия венец. През венеца мина и кметът на общината.
Когато слънцето започна да се показва иззад планината и гайдата възвести неговия изгрев, като всички се обърнаха с лице към него и вдигнат нагоре венец и билкови букети.
Навремето се е вярвало, че който на този ден види изгрева, ще е здрав и ще живее дълго. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене, слънцето се издига най-високо, грее най-силно, защото е най-дългият ден от годината. То е светлина, то е живот, от него природата черпи енергия. Призивът на организаторите се изрази с думите:
Нека пазим природата! Тя е нашият живот, тя е нашето здраве!
Зарадвани от горския изгрев, всички се хванаха на голямо хоро под звуците на гайда и тъпан. А водещият прикани: „Да се хванем здраво за ръце, та никой да не може да скъса връзката между хората и природата, между здравето и билките, между природата и музиката, връзката между поколенията; духовната връзка между хората в затворения жизнен цикъл!“
По старо поверие в този ден слънцето „се къпе“ в планинските ручеи и реки и водата става вълшебна, лековита.
Последва най-атрактивната част от обичая – всички нагазиха боси в планинското поточе, за да се наплискат с вода, заедно с „къпещото се“ слънце.
И тъй като ручеите и реките също са дар на природата, призивът на организаторите беше да пазим природите води чисти и красиви, защото водата е здраве.
Състоя се и еньовски концерт на група „Югла“, като поздрав към гостите, дошли с желанието да продължат традицията в ловешкия край. Там, до мостчето, дядо Стоян беше приготвил традиционния билков чай в голям котел, на саджак, от който всички пиха за здраве.
И както всяка година, билкарите, облечени в традиционните бели ризи, понесли големия билков венец и пълни кошници с билки, завъртяха едно голямо традиционно хоро и на центъра на село Йоглав. На площада всички присъстващи жители на селото получиха по чаша чай, букетче от билки и минаха под венеца за здраве. Удовлетворението на близо петдесетте малки и големи участници от емоционалния билковия празник беше неописуемо. Цялото събитие бе филмирано, както е заложено в проектното предложение. Готовият филм ще се прожектира пред широка публика.
Целта на проекта е да се съхрани народния обичай „Еньовден“ като предпоставка за опазване на нашата идентичност чрез културни традиции от региона, утвърждаване на местните традиции и обичаи като значими за младото поколение и здравословния начин на живот сред природата.