Павлин Иванов

С вслушване в съвета на финансовия министър Влади Горанов за вдигане на данъците, започва втория мандат на ловешкия кмет Корнелия Маринова ГЕРБ. Тя е внесла за обсъждане свое предложение касаещо промяна данъчната тежест за жителите на община Ловеч.

Към обявата за обществено обсъждане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за местните данъци и такси в община Ловеч  , която „Ловеч днес“ публикува на 18 ноември са приложени документи. В документите, които могат да бъдат видяни ТУК, както и на официалния сайт на Община Ловеч, можем да прочетем намеренията и мотивите за предложените увеличения.

Предложението на Маринова за увеличаване на данъците касае:

  • Данъка върху превозните средства
  • Данъка върху недвижимите имоти

Отделно, Кметът предлага и увеличение на Такса битови отпадъци. Предложението на Маринова може да изтеглите от ТУК или от сайта на Община Ловеч.

Корнелия Маринова предлага Данъка върху превозните средства да бъде увеличен с 10%. Нейните мотиви са свързани с факта, че Общината иска да повиши приходите си, като според написаното, парите ще се използват за „Проектиране, изграждане и реконструиране на инфраструктни обекти“. Дали събираните досега пари се изразходват целево е предмет на отделен анализ, съставен на база факти и документи.

Корнелия Маринова предлага Данъка върху недвижимите имоти да бъде увеличен за физическите и юридическите лица на 2.2 промила.

Според нея, с тези средства „се гарантира предоставянето на следните услуги“:

  • Улично осветление
  • Поддържане на площи и алеи
  • Текущи ремонти на сгради в Ловеч и населените места.

Освен повишение на тези два основни данъка, Маринова предлага и увеличаване на данъчното бреме за бизнеса и гражданите, като повишава Такса битови отпадъци. Там ставките са диференцирани, а с конкретното предложение може да се запознаете ТУК.

Важно е да се отбележи, че Корнелия Маринова кани на Обществено обсъждане гражданите на общината. На него, всички заинтересовани вероятно ще могат да получат всички отговори на въпросите, които ги интересуват.