Павлин Иванов

Тази вечер, новите съветници ще проведат второ заседание за да изберат Председател на Общински съвет Ловеч. В понеделник, на своето първо заседание, свикано от Областния управител Ваня Събчева, силно фрагментирания нов съвет не можа да се обедини и да излъчи съветник за важния пост.

В тайното гласуване, както е задължително по Закон, досегашния Председател Петър Цолов ГЕРБ събра 10 гласа, Виктор Стойчев ВМРО -5, Кирил Гумнеров от Социалдемократите – 6 гласа и Валя Янкова от БСП -7 гласа. Изискването на Закона е 17 гласа.

Интересното в случая е, че нито една политическа сила към момента не пожела да обяви пред обществеността своите принципи, цели, намерения, визия, коалиционни намерения. Вече близо 4 години политическият живот в Ловеч е спрял в неговата легална, публична, прозрачна и достойна форма. Политическите партии не намират за важно да споделят с избирателите си, с жителите на своя град какво, защо и с кого смятат да правят.

В този контекст публикувах и анкета във Фейсбук страницата на сайта с въпроса:

„Кметът Корнелия Маринова (ГЕРБ) има 9 съветника. За мнозинство в Общински съвет са й необходими още 8 съветника. На какъв принцип ще бъдат привлечени липсващите за стабилно мнозинство съветници от други партии?“ и възможни два отговора:

  • Програма за управление
  • Задкулисни сделки

До момента в анкетата са взели участие 206 човека със своите имена. Резултата от нея едва ли е шокиращ.

14.5 % от отговорилите смятат, че Корнелия Маринова и ГЕРБ ще обединят съветници от други политически сили да подкрепят Петър Цолов и да да сформират мнозинство на база Програма за управление.

85.5 % от анкетираните обаче смятат, че мнозинство ще се получи на база задкулисни сделки.

Очевидно, според участвалите в анкетата ловчалии, кмета Корнелия Маринова, за да намери гласове за своя довереник Петър Цолов и да го направи отново Председател на Общински съвет Ловеч, ще трябва да използва не Работа, Работа, Работа, а Сделки, Сделки, Сделки. И колкото по на тъмно Маринова прави сделките си, толкова повече от същото ще получаваме още 4 години.