Павлин Иванов

Полемиката относно балотажите на местните избори е сериозна. Както в Ловеч, така и в много население места в България, внушителен процент избиратели не припознават достигналите до балотаж кандидати. Това породи редица запитвания относно значението на възможността гражданите да изберат „Не подкрепям никого“ на втория тур на местните избори. Ето и кратко пояснение.

След като до балотаж са достигнали двама кандидата, бюлетините за втория тур на изборите съдържат имената на кандидат 1, кандидат 2 и квадратче „Не подкрепям никого“.

В Изборният кодекс, който описва детайлно всички възможни ситуации в изборния процес, включително отчитането на дадените гласове, се казва:

Определяне на резултатите от гласуването за кмет

Чл. 246.  (6) На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове няма избран кмет и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет.“

Т.е., простичко казано, който получи повече гласове, печели!

Важно е да отбележим точни думи в текста: „На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове“.

За разлика от първи тур на изборите, при балотажа, НЕ важи правилото за избор, че “50% + 1” от избирателите определят победителя!

Например, ако кандидат 1 има 5 гласа, кандидат 2 има 8 гласа, а „Не подкрепям никого“ са избрали 10 000 избирателя, печели кандидат 2, защото има повече гласове от кандидат 1.

Използването на възможността за гласуване „Не подкрепям никого“ няма стойност при определяне на победителя. Чрез тази възможност, гражданите единствено могат да изразят недвусмислено своето отношение към достигналите балотажа и да покажат каква легитимност имат или нямат кандидатите, съответно, спечелилия кметско място.

За да се стигне до нови избори по време на изборния процес, отговарям на друг читателски въпрос, Изборният кодекс казва следното:

Чл. 246.

(6) На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове. При равен брой гласове няма избран кмет и президентът на републиката по предложение на Централната избирателна комисия насрочва нов избор за кмет.

(7) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях почине, се произвежда нов избор.

(8) Когато до втори тур са допуснати да участват двама кандидати и между двата тура единият от тях се откаже в срок до 24 часа от обявяването на резултатите от първия тур, на втория тур участва следващият кандидат, получил най-много действителни гласове.“

 

Обобщение:

Избирайки „Не подкрепям никого“, гражданите НЕ влияят на избора на кмет.

Те единствено изразяват своята гражданска позиция, че не одобряват нито един от двамата достигнали до балотаж кандидати. Т.е. оспорват легитимността на обществената им подкрепа, което също е много важно в последствие.

 

За забелязани нарушения, купуване и продаване на гласове, всеки гражданин може да сигнализира до ОИК, ЦИК, Полиция, Прокуратура.