litex2605151Иво Райнов

Преди месец общинският съветник Георги Митев внесе предложение за анализ на ползите от участието на община Ловеч в дружеството „Ловеч – спорт 96“ и евентуално излизане на общината от него. Общински съвет подкрепи предложението и възложи ангажиментът по изпълнението на решението на комисията по икономическа политика. Надявам се, че преобладаващата част от читателите знаят, че общината участва с 49% от капитала, остойностен апорт на земя и съоръжения. Останалата част от капитала се притежава от „Литекс комерс“ и футболен клуб „Литекс“.

Дружеството е създадено с ангажимента да строи и експлоатира модерен стадион, тренировъчни игрища, плувен басейн, хотел и жилищен комплекс. Част от ангажиментите са изпълнени, други няма да бъдат осъществени изобщо. Публично известно е, обаче, че дружеството бе създадено за да обезпечи дейността и развитието на футболния клуб „Литекс“. След последните реконструкции на градския стадион дружеството поема дълг към „Литекс комерс“.

Като се има предвид, че дълга не е обслужван, а дружеството завършва на загуба всяка финансова година, сумата бързо нараства. Към 2016 година „Ловеч спорт 96“ вече дължи над 6 000 000 лева, главница и лихви. Перспективата е към все по-голямо задлъжняване на дружеството, доколкото символичните приходи от отдаването на градския стадион под наем вероятно са по-малко от средствата, харчени само за поддръжката базите. Хайде при така създалата се ситуация да видим какво печели или какво губи общината от оставането или напускането на дружеството.На първо място общината не би могла да спечели от основна дейност или продажби. През последните години дружеството няколко пъти продава земя, но в касата на общината не постъпил нито лев, въпреки че този земя е апорт точно на община Ловеч. Можем да предположим къде са постъпили средствата. Там където отиват и парите от наема на стадиона, в момента ползван от ФК „Монтана“, защото и от този наем общината не получава нито лев. Независимо, че стадиона, макар и в един далеч по-лош вид е предоставен също в апорта. Вижда се, че дружеството реализира скромни приходи, но общината не получава нищо от тях.

На второ място футболният клуб „Литекс“, в полза на който е учредено дружеството, бе ликвидиран, преименуван в ЦСКА и преместен в София. Ако до преди година общината трупаше поне имидж и реклама от участието на футболния отбор в „А“ група, сега дори този морален дивидент не съществува. Преименуването на луковитския „Ботев“ в някакъв нов „Литекс“ не може да бъде основание за продължаващото участие на общината в дружеството. Пръкването на един чужд на града, чстен отбор в аматьорския футбол не оправдава участието на общината в нещо толкова тотално губещо.

На трето място академия „Литекс“ наскоро бе унищожена или както по евфемистично казват преструктурирана. Всички формации от по-големите възрастови групи са преместени в София за да играят за цветовете на ЦСКА, а не влизащите в плановете момчета от други градове са освободени да си търсят отбори. В Ловеч са оставени малки сборни групи от местни деца, макар да е ясно, че и тази форма няма да просъществува дълго. В Ловеч вече няма истинска футболна школа , а това също прави безпредметно участието на общината в „Ловеч спорт 96“.

На четвърто място с мълчаливото съгласие на общината фирмата „Литекс“ не само сложи ръка върху почти цялата съществуваща спортна база в града, но и нанесе поражения, които ограничават възможностите за развитие на спортове. Достатъчно е да припомни унищожаването на пистата и всички съоръжения за лека атлетика, които бяха изградени на стадиона преди неговата реконструкция. Като изключим намиращата се в тежко състояние спортна зала Ловеч не разполага с почти никакви съоръжения за развитие на професионален, че дори и масов спорт.

На пето място задлъжнялостта на дружеството вече представлява сериозна заплаха за общината. Видимото нежелание дълга да бъде връщан вещае неговото бързо нарастване, а от там до фалита има само една крачка. Част от юристите твърдят, че дори в сегашното състояние на дружеството община Ловеч трудно ще успее да си върне апортираната земя и спортни съоръжения. Ясно е, че всяко забавяне с излизането от това дружество ще направи хипотезата още по-вероятна. Казано простичко, ако реагираме сега може и да спасим нещо, ако се забавим ще загубим всичко.

Сега не е времето да питаме чия недалновидно политика ни доведе до тази задънена улица. Сега е време за отговорни решения. Общинският съвет трябва да направи всичко възможно за да опазим колкото е възможно от имотите и спортните съоръжения, които сме внесли като апорт в дружеството „Ловеч спорт 96“. Всичко друго ще бъде поредното обслужване на частни интереси. А точно в полза на тези частни интереси ще бъде и оставането на община Ловеч в безнадеждно задлъжнялото дружество „Ловеч спорт 96“.

Сподели с:


2 коментара

  1. Умнико,ха кажи ни сега и „шестото“по реда,но както казва Д.Заверджиев ,“то е първото“ – Как да стане излизането на общината от акционерно дружество,в което управляващият пакет акции не е общински.Как да се наложи решение на акционерното общо събрание за разрешаване излизането на Община Ловеч?!
    Ето това обясни на комисията по икономическа политика и на нас – гражданите.Как Община Ловеч може да „пребори“висшегласието на „Литекс комерс“,за да се вземе акционерно решение за напускане на общината?!
    Трябва ли да ти разказвам приказката за „зеления кон и…даскала“?

  2. Пълни глупости! И както винаги става, много хора ще се вържат.С това само се утвърждава старата народна поговорка: Глупав и беден народ , се управлява най лесно!

Вашият коментар