Днес официално бе открит новият завод за автомобилни части VOSS Automotive в „Индустриален парк Баховица“ край Ловеч. На този първи етап инвестицията възлиза на 15 млн. евро, съобщиха домакините по време на церемонията. Разкрити са над 130 нови работни места, като до края на 2020 година се очаква те да достигнат 1000.

За церемонията в Ловеч пристигна заместник министър-председателят Томислав Дончев. Вицепремиерът преряза лентата заедно с управляващия директор на VOSS Automotive България Роланд Вайс, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова, д-р Хаген-Ек, председател на Консултативния съвет, д-р Томас Рьотиг – изпълнителен директор на VOSS Group, Реджине Хаген-Ек, д-р Томас Рьотиг, Кай Уве-Ото и д-р Стефан Ото.

Кметът Корнелия Маринова заяви, че това е инвестиция, която може и трябва да преобрази Ловеч и региона и пожела VOSS Automotive да остави дълбоки корени в икономиката на България и на Ловеч. Тя припомни, че от 1941 до 1954 г. тук са се произвеждали български самолети с немски двигатели. „Град, който някога е произвеждал самолети, винаги може да полети отново“, каза Корнелия Маринова. После подари на Роланд Вайс и Реджине Хаген-Ек живописното платно „Вароша“ от художника Хинко Хинков.

„Обичам и се гордея с всички видове инвестиции, защото те подобряват живота на хората – инвестициите в пътища, в железница, в градска среда, в образователна, социална инфраструктура. Има обаче и други инвестиции, които създават стойност. Това са инвестициите в производство. През 30 години преход България не винаги се справяше добре. Имаше години, в които не само не създаваше, а рушеше, това което е създадено“, заяви в словото си Томислав Дончев. И още: „Никой не е стала богат, като е произвеждал евтино. В Ловеч с този завод имате уникален шанс, защото практиката показва, че когато се появи такъв инвеститор и всичко върви добре, идва втори инвеститор, трети и т.н. От днес в много от колите, които ще се движат из Европа, ще имат капка ловешка кръв, което е повод за гордост. Най-доброто предстои.“, заключи Томислав Дончев.

VOSS Automotive GmbH е част от холдинговата корпорация група VOSS, която е базирана във Виперфюрт, Германия. Над 85 години фирмата създава партньорства с компании от автомобилния сектор, сред които BMW, VW, Audi, Ford и много други. VOSS притежава и няколко дъщерни компании, сред които вече е и “ВОСС Аутомотив България” ЕООД. Днес в група VOSS работят над 6000 служители и достига оборот от над 600 млн. евро. Групата VOSS произвежда тръбни връзки и компоненти за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на автомобили. В бъдеще тя ще се включи и в производство на части за електроавтомобили, стана ясно по време на събитието.