Забравена мемориална плоча за войводата Тодор Кирков (1847 – 1876) бе открита зад буйната растителност върху скала в двора на къщата на ул. „Величка Хашнова“ № 22 в кв. „Вароша“ в Ловеч. Става въпрос за къщата, в която неотдавна бе открит Център за социална рехабилитация и интеграция за лица и деца, жертва на насилие с места за кризисно настаняване. Това съобщи на пресконференция на 28 декември кметът Корнелия Маринова.

При проверка се оказа, че няма ;много информация за тази плоча. Надписът е доста повреден и заличен от времето. Все пак могат да се прочетат следните думи:

„Тукъ е роденъ на 28 окт 1847 …..Тодоръ С. Кирковъ , поборникъ за освобождението. …обесенъ отъ турците на 24 юни…“

Става дума за надпис, който посочва,че тук се е намирала родната къща на Тодор Кирков (Войводата), български националреволюционер, участник в Априлското въстание (1876).

Според уикипедия Тодор Стоянов Кирков е роден на 28 ноември 1847 г. в Ловеч. Родната му къща е била в махала „Долният край“, разположена зад църквата Света Богородица. Той е най-голямото от шестте деца на Стоян Конов и Кена Драсова. Има известно несъвпадение в двата източника за месеца на рождението на войводата, но историците ще се произнесат.

Кметът Корнелия Маринова препоръча на историците плочата да бъде почистена и възстановена, като целта е тя да стане поредното място за отдаване на почит към нашите герои. Тя ще бъде включена към другите паметни места в нашия град – паметникът на загиналите ловчалии в двора на храма „Св. Троица“, „Кървавият камък“ в кв. „Дръстене”, паметникът на Васил Йонков – Гложенеца в парка „Стратеш“ и други.