На 29 и 30 ноември 2019 г. в Националния музей на образованието – Габрово се проведе обучителен семинар, организиран от Център ,,Музейно училище‘‘ по Национална програма на МОН ,,Осигуряване на съвременна образователна среда‘‘.

През учебната 2018/2019 г. МОН организира  Национален конкурс за учители за най-добър урок в музей. Бяха отличени само три урока. Компетентното жури награди двама учители от Пловдив и един от Ловеч. Радвам се, че урокът, който проведохме с моите прекрасни ученици  на 05.06.2019 г. в Музея на водата, впечатли експертите от МОН. Бях поканена  да представя добрата си педагогическа практика в конферентната зала на Националния музей на образованието в модул: ,, Предизвикателства за  работа в неформална образователна среда. Представяне на добри практики.‘‘

Форумът се организира в партньорство със СУ ,,Св.Климент Охридски‘‘ и Великотърновския  университет ,,Св.Св.Кирил и Методий‘‘. Той е ориентиран към широк кръг специалисти от сферата на хуманитарните науки и преподаватели в средното училище, музейни специалисти, както и към експерти , ангажирани с квалификацията на педагогическите специалисти или с образователни програми в различни институции.

През настоящата година целта на семинара е  да запознае нас, учителите, музейни педагози и експерти със съвременни методи и форми за провеждане на занятия в културно – исторически пространства – музеи и места с историческа памет, както и интегрирането им с учебните програми на МОН.

Семинарът  впечатли с вдъхновяващото си мото: ,,Пътят  напред‘‘.

Специален поздрав към участниците поднесе  Началникът на РУО – Габрово –

г-н Георги Маринов.

Форумът беше открит от г-жа Любка Тинчева – Директор на НМО, която представи възможностите за образователна среда на Националния музей на образованието.

В модул ,,Музеите като образователна среда‘‘ интересната  лекция  на  проф. д-р Пламен Митев провокира дискусия.

В модул ,,Музейният наратив – посредник между музея  и училището‘‘ доц.д-р Николай Кънев насочи вниманието ни  към наблюдението в музейна среда и връзката му с познанието и социалния опит.

Особено интересен за мен беше споделеният опит на доц.д-р Петя Събева на тема ,,Интердисциплинарността в изучаването на родния край (не) реалност на нормативните рамки и дидактически предизвикателства.’’

Впечатли ме и добрата педагогическа практика: ,, Първата географска карта на български език‘‘ , представена от доц. Поля Стойкова.

Разходката в петте зали на музея, проследяващи развитието на българското образование от създаването на славянската писменост до съвременното обучение – 90-те години на 20-ти век, беше вдъхновяваща за мен. В последната зала се насладих на възстановка на взаимно училище. Класната стая е възпроизведена до най-малкия детайл.

През месец май 2020 г. предстои  издаването на сборник с добри педагогически практики. Горда съм, че в него ще намери място и нашият креативен урок, проведен в чудесния Музей на водата – Ловеч.

В края на семинара всички бяхме убедени, че музеите са другото училище – училището  за неформално учене.

 

Полина Георгиева – ЗД по УД

ОУ,,Христо Никифоров‘‘- Ловеч