В Ловеч се провеждат Национални педагогически четения (24 – 26 юни), които са 14-и поред. Стартът бе даден в понеделник вечерта с двучасов концерт в Ловчанското читалище „Наука – 1870“.
По традиция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави участниците в тазгодишното издание. Тя отбеляза големия обем и разнообразие от теми, които се обсъждат. Същевременно отбеляза, че моментът е много важен и решаващ за образованието и даде пример със смартфона – да го ползваме ли в клас или не? Споделеният в Ловеч опит ще е изключително ценен, защото ще ви зареди с оптимизъм, надежда, нови пътища, методи и идеи, каза кметът.
Сред гостите, част от тях поднесоха и поздравления, бяха Пенка Иванова, директор на Дирекция “Учебници и училищна документация” в МОН, проф. д-р Емилия Василева от Център “Хуманна педагогика” , главен асистент д-р Марияна Косева, начална училищна педагогика, СУ, както и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието в Ловеч. Именно Еленко Начев връчи на проф. д-р Емилия Василева почетен плакет по повод 70-годишнината й, както и затова, че девет от 14-те педагогически четения са станали в Ловешка област.
Изявата протича под наслов “Да запазим усмивката в училище”, основната тема е “Моето педагогическо ежедневие”. В четенията участват над 70 участници от цялата страна, а сесиите са в залите на Бароковата къща.
Организатори са Регионалното управление на образованието в Ловеч, Община Ловеч, Министерството на образованието и науката и Център “Хуманна педагогика”. Тъй като началото стана на Еньовден, гостите бяха посрещнати на входа с китка здравец.