smet612141Данчо Заверджиев

Съгласно Закона за местните данъци и такси, ТАКСА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ (ТБО) се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на общинския съвет въз основа на одобрена план-сметка за всяка дейност. С решение № 804 от 27.11.2014 г. Общински съвет Ловеч одобри план-сметка за разходите през 2015 г., необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, поддържане на депа за отпадъци и чистота на обществените площи в 34-ите населени места в община Ловеч и град Ловеч в размер на 3 218 698 лв. В сравнение с план-сметката за 2014 г. размера на план-сметката за 2015 г. е по-малък, което на практика означава, че размера на ТБО, който следва да определи общински съвет за 2015 г. също така следва да е по-малък. Или казано по-кратко такса „смет” за 2015 г. трябва да бъде по-малка от тази, която сме платили за 2014 г.

ДА ама НЕ!

От уведомлението за заседанията на постоянните комисии към Общински съвет-Ловеч, които ще се проведат на 9 и 10.12.2015 г. става ясно, че кметът на общината Минчо Казанджиев е „забравил” да направи проект за решение за определяне на размера на ТБО за 2015 г., който проект да бъде обсъден на заседанията на комисиите.

Защо е важно за задължените лица по ТБО да има такова предложение и решение на съвета за ТБО за 2015 г.?

Защото ако до края на предходната година общинският съвет не е определил размер на таксата за битови отпадъци за текущата година, таксата се събира на база действащия размер към 31 декември на предходната година.

На практика при одобрен по-малък размер на план-сметка за 2015 г. ще плащаме по-голяма такса, защото кметът е “забравил” да предложи,  а общински съвет  е отказал  да определи размера на ТБО за 2015 г.

5 коментара

  1. Кирчо,ти това за финансирането на организираната престъпност и на политиците/не че има особена разлика помежду им/от личен опит ли го знаеш?

    1. Естествено, че го знам от личен опит и в това ми е силата. Адски тъпо е да се коментират неща, които не се познават отблизо, както правят доста хора тук…Особено анонимните….

  2. Предложение за промяна на таксата по сметосъбирането/ТБО/,съобразено с новата план-сметка за 2015 г.с по-ниски разходи от тези за 2014 г. няма да има ,защото Наредбата за определяне и администриране на местните такси за община Ловеч,в която беше и размера на ТБО за 2014 г. беше оспорена от Данчо Заверджиев с последвало протестиране на наредбата и от Окръжна прокуратура пред Ловешкия администрати- вен съд.А според указания от Върховен административен съд в случай на оспорване и протестиране на наредбата промени в нея не може да се правят до приключване на делото.Ако съдът отмени наредбата,включително и размера на ТБО за 2014 г.,то ще остане да действа по-големия размер на таксата ,определен за 2011 г.,защото и за 2012 г.размерът на таксата беше отменен от Административния съд поради оспорване от областен управител Събчева.И остана по-високия размер от 2011 г.

    1. Значи отново заради този данчо заверджиев (пиша го с малки букви, защото не заслужава да е написан с главни) ние ще страдаме, а той ще обвини кмета затова. Данчо, боклук такъв, спри да правиш глупости най-накрая и направи нещо смислено, или по-добре нищо не прави, че с каквото се захванеш, единственото което се получава е поредната глупост. Сега заради теб ще плащаме повече ТБО, вместо тя да бъде намалена. Аман от такива “будни” граждани като теб.

Comments are closed.