dobrovolci512142На 5-ти декември доброволците от БЧК, БМЧК и доброволците от Регионлна библиотека „проф.Беню Цонев” отбелязаха деня на доброволеца с поздравление на всички проявили хуманно отношение в радио „Зетра”, раздаваха брошури промотирайки доброволчеството сред съучениците си от Езикова гимназия и ПМГ, както и на гражданите в Ловеч. Доброволците от БЧК-Ловеч получиха и награди з положения труд на нарочен коктейл.

Директорът на Секретариата на ОС на БЧК-Ловеч се обърна към доброволците с думите – „Аз като служител на БЧК изпитвам изключително уважение към доброволците, защото те са хора с изключително отзивчиви сърца, голяма преданост и понеже го правят по собствена воля безкрайна отдаденост. Колкото повече едно общество има такива хора, толкова по-голям шанс има във всяка една друга дейност тези хора да проявяват подобно поведение и мисля, че това е и пътят в голяма степен някои от проблемите да бъдат решавани, особено тези от социално естество”.

Международния ден на доброволеца за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ.