Светлана Стоянова

В началото на месец октомври 2014 година бе обявено третото издание на международния конкурс за рисунка и литературна творба „Природата и традициите в детското творчество“, организиран от Асоциация „СЛОВО“ – Асоциация на българските учители в Мадрид и Българско неделно училище „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид, който по регламент се провежда между училища и културно-образователни звена, които носят името на българския будител Бачо Киро. Тази година темата на конкурса беше „Цветовете на есента“. В конкурса участваха 5 училища от България – ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла черква, ОУ „Бачо Киро“, гр. В.Търново, СОУ „Бачо Киро“,гр. Павликени, 101 СОУ “Бачо Киро“, гр. София и СОУ „Бачо Киро“, гр. Летница, както и Българско неделно училище „Бачо Киро“, Алкоркон, Мадрид.

В конкурса за рисунка участваха 112 рисунки, в 4 възрастови групи, а в литературния конкурс участваха 57 детски творби-стихотворения, приказки и разкази на тема „Цветовете на есента“.

В състава на журито за рисунка влязоха испански творци, работещи в областта на скулптурата, живописта и художествената фотография-Gregorio Fernandez, Migel-Angel Garsia y Maria Carmen Moreno. Журито за класиране на литературна творба бе в състав: Емил Димитров и Латинка Хинкова-експерти по български език и литература и преподаватели в български училища в Мадрид.

С рисунките-участници в конкурса „Цветовете на есента“, бе подредена изложба в централното фоайе на Културен център „Маргарита Бурон“, Алкоркон, Мадрид.

Всички деца и юноши, участвали в третото издание на конкурса, ще получат грамоти, а спечелилите първи места-награди, осигурени от ДАБЧ и Асоциация „СЛОВО“.

Основната цел на организаторите на конкурса отново е постигната-популяризирането на таланта на българските деца и красотата на българската природа.

Организаторите на конкурса благодарят за съдействието на всички учители и директори от българските училища, взели участие и направили възможно неговото провеждане и реализиране на целите му.

В това издание на Международния конкурс взеха участие и учениците от СОУ „Бачо Киро”, гр. Летница, чийто ентусиазъм на децата и желанието им бе високо оценено в конкурса за рисунка и проза:

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 9-10 ГОДИНИ

1 място-Ралица Илиянова Апостолова, 9г.,

1 място-Радост Венелинова Атанасчева, 10г.,

3 място-Вилислав Венелинов Атанасчев, 10г.,

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 11-13 ГОДИНИ

1 място-Преслава Свиленова Василева, 11г.,

2 място-Люкреция Сарци Сартори, 11г.,

2 място-Александрина Борисова Панайотова, 11г.,

2 място-Зелиха Халимова Хабилова, 12г.,

3 място-Севгюл Юлиянова Маринова, 11 г.,

3 място-Зейнеб Алейдинова Якубова, 13 г.,

ВЪЗРАСТОВА ГРУПА 13-17 ГОДИНИ

1 място-Памела Иванова Газдова, 15г.,

1 място-Величко Найденов Величков, 17г.

3 място- Люкреция Сарци Сартори, 11г.