Илия Илиев Илия Атанасов Илиев , ученик от 3 б клас на ОУ „Проф.Д.Димов” се завърна с грамота и златен медал от Националния етап на международния конкурс „Зелената планета”. Престижното отличие той получи за своя фоторепортаж  с екологична насоченост „Приятели на птиците”, който вече е изпратен за финалния кръг на конкурса в Русия. Неговият ръководител ,г-жа Виолета Бончева , също бе отличена с грамота.

    Г-жа Бончева получи като награда и творческа почивка  в хотел „Орфей Палас“ , част от СОК „Камчия“, заедно с учители от цялата страна , подготвили учениците си, класирани в Международния  конкурс „Заедно в ХХІ век“, Националния етап на Международния конкурс „Зелената планета“ и Националния конкурс „Куба –  далечна и близка“. Организатори са Фондация “Устойчиво развитие за България”, Синдикатът на българските учители, Централният съвет на Българския антифашистки съюз, Националният дворец на децата, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Сдружение на приятелите на Русия “Ал. Невски”, Национално Движение Русофили, Федерация “Съюз на съотечествениците”, МКДЦ “Дом на Москва в София”, Руският културно-информационен център, СОК “Камчия” ЕАД, ГАУ “МЦДСОО”, МОО “СОДО”; Асоциацията за приятелство “България – Куба”, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти с подкрепата  и съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Посолството на Руската Федерация в Република България, Посолството на Република Куба .

    В комплекса бяха обсъдени резултатите от трите конкурса и бяха поставени темите за следващата година.

    Предоставена е възможност и на български деца,отличили се  в международния конкурс да почиват и творят в уникалния комплекс през м.август,където ще се запознаят със свои връстници от Москва.

 

с г-жа ШоповаСпециални благодарности на г-жа Станка Шопова– председател на Фондация  „Устойчиво развитие за  България”  за предоставената ни възможност за отдих и творчески контакти с български и руски педагози! Вълнуващи бяха организираните творчески срещи с поетите Атанас Звездинов,Владимир Стоянов, Дора Милева и  Оля Драева. Разгледахме оборудването на  всички сгради в СОК „Камчия“. Срещнахме се с дубльора на космонавта Александър Александров – Красимир Стоянов. Присъствахме на мероприятия, организирани от децата в лагерите ,концерт на Грета Ганчева и вечер на талантите в ДОЛ „Лонгоз“, фестивал на патриотичната песен „ 22 юни – ден на памет и скръб“, факелно шествие и поднасяне на венци и цветя на паметника на подводничарите , Весел пазар в ДОЛ „Черноморски“. Срещнахме се с руски педагози от ДОЛ „Радуга“  и посетихме музея на кристалите.

               Личната среща с г-жа Станка Шопова,ежедневните контакти и сътрудничество с научния ръководител на проекта доц.Емилия Лазарова и  прекараните дни в СОК -Камчия оставиха незабравим спомен у нас.Заредиха ни с нова енергия..Дадоха ни увереност и стимул да работим още по-усърдно за обучението и възпитанието на българските деца.Да откриваме и развиваме  техните таланти ,да насърчаваме дружбата между България и Русия.

                                                                                                                                    В.Бончева

1 коментар

  1. Лицемери! Изсякоха хиляди огромни дървета в резервата, после там ми правят конкурси с еко насоченост. Типично по руски с огромно дебелоочие и наглост! А даскалицата се радва. Срамота.
    П.П.: Браво на Илия, детето не е виновно, че се е родило в България.

Comments are closed.