Стефка Дафова

От 23 до 25.03.2018 г. се проведе XXI Национално състезание по математика за ученици от профилирани гимназии и паралелки на СУ с чуждоезиков профил. Тази година домакин бе община Луковит и СУ “Алеко Константинов”. Състезанието се организира от Министерството на образованието и науката съвместно с Регионалното управление на образованието – Ловеч. Участие в него взеха 270 ученици от 27 училища в страната, като за учениците от XII клас то бе анонимно. Национално жури подготви състезателните теми и организира проверката и оценката на писмените работи.

Учениците от ПЕГ ”Екзарх Йосиф I“ се представиха отлично. Дванадесетокласниците Димитър Дотков и Теодора Генчева заеха призовото трето място, а Анастасия Кичукова и Пенчо Парашкевов се класираха четвърти. За резултатите си Димитър и Теодора получиха оценки 6,00, а Анастасия и Пенчо – 5, 75, които се признават за оценки по математика на конкурсните изпити по решение на висшите учебни заведения. Този резултат по математика и високите постижения по френски език на Пенчо Парашкевов му дават възможност да учи във Факултета за френско обучение на Технически университет – София. Поздравления за учениците и за техния преподавател г-жа Маринела Кънчева!

 

Участниците от другите класове също се представиха достойно: Трифон Попов от 11 клас; Ралица Минкова от 9 кл.; Николай Пановски от 10кл.; Симона Матева от 8 кл.

Състезанието е включено в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби по чл.11, ал.1 на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, според която учениците, класирани на І, ІІ и ІІІ място могат да ползват право на едногодишна стипендия.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев участва в награждаването на първенците заедно с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, а след това се включи в нейния първи граждански диалог в България под мотото “Дигиталното бъдеще на Европа”.

Благодарим на всички ученици и техните преподаватели за положения труд и им пожелаваме още по-високи резултати.

Благодарим на г-н Иван Грънчаров, кмет на Община Луковит, за гостоприемството и отличната организация.

1 коментар

  1. Браво на децата!
    Специални поздравления за Теди Генчева и Пенчо Парашкевов! Достойни деца на прекрасни родители! Успешна реализация на натрупаните знания!

Comments are closed.