logooprr2804131Уникален спектакъл снощи на плаващата сцена в река Осъм утвърди Ловеч като център на иновативни културни събития. Градът е събрал в своята история изключително много исторически и културни събития, но те няма да останат само славна история, а ще преминат в съвремието и ще дадат тласък на бъдещи артистични иновации. Тази увереност изрази снощи Силвана Павлова, водеща на концертната програма на актьорите от театър „Мим арт“ и студио „Жестим“ към сдружение „Тишина“ – София, поздравили Ловеч и неговите жители.

С прекрасните си изпълнения във вълнуващия спектакъл „Пред Бога раждаме се равни“ мимовете с ръководител Мария Атанасова вдигнаха високо летвата в първия показан на сцената спектакъл „Приятели“. proekt2804131В следващия – „Излитане“, талантите на Ловеч демонстрираха високия си потенциал, дух и талант и спечелиха окончателно сърцата на прекрасната ловешка публика. Изпълненията на балет „Ралица“, брейк формацията „Електрик Стайл Крю“ и клуба по акробатичен рокендрол „Роксмайл“ „взривиха“ брега край плаващата сцена. Бурни аплодисменти и възторжени възгласи съпровождаха всяко изпълнение. На водния екран се излъчваха кадри от работни моменти на трите формации, колажи от други тематични кадри, редувани с цветни гобоси, кадри от случващото се на сцената.

Ловеч има своето бъдеще, има своите таланти и своите личности, които прославят България, развълнувано се обърна към присъстващите кметът Минчо Казанджиев. Той заяви, че снощната вечер за пореден път е показала, че общината е взела правилното решение за изграждане на уникалната инфраструктура в река Осъм, единствена на Балканите, където децата на Ловеч показват своя талант и дух и доказват, че Ловеч и страната ни имат бъдеще. Бъдеще, в което общината ще продължи да инвестира. Това е само началото, тук, на тази сцена, събитията ще продължат и духът на твореца ще се усеща отвъд пределите на Ловеч, обеща кметът.

Специални благодарности за случилата се емоция Казанджиев получи от гостуващите млади поп изпълнителки – Галя Георгиева и Виктория Димитрова, заявили, че отново ще се върнат на ловешката сцена.

2inovativnolov60613FEКметът Казанджиев и ръководителят на управляващия орган на оперативна програма „Регионално развитие“ Деница Николова наградиха спечелилия специалната награда за лидерство на „Боинг“ от участие в лагер на НАСА в Измир, Турция, осмокласника от Природоматематическата гимназия Георги Митев. Той надви конкуренцията на 200 хиляди участници и потвърди още веднъж, че пътят на България към звездите тръгва именно от Ловеч, подчерта кметът и му връчи грамота на община Ловеч и предметни награди. Малко преди това зрителите с кратък филм, излъчен на водния екран, се върнаха в паметната за Ловеч и България дата – 10 април 1979 г., когато в Космоса излетя първият български космонавт, почетният гражданин на Ловеч Георги Иванов.

Тази вечер (21 ч.) на плаващата сцена излизат младите изпълнители от формация „Огнени ритми“ към Природоматематическата гимназия с ръководител Юлияна Близнакова, спектакълът започва в 21 ч. и е под заглавие „На мегдана“. След повече от 30 години отново ще бъде поставено и куклено-фолклорното шоу „На мегдана“ от актьорите от Кукления театър към Ловчанското читалище. На екрана ще видим мултимедийна мозайка от пейзажи от Ловешко и селски бит. Ще прозвучи и песента за Ловеч на младия музикант от Общинския духов оркестър Камен Николов, превърнала се в музикално лого на проекта.

2inovativnolov60613BHВ събота (21 ч.) събитието ще премине под мотото „На Ловеч с любов“. Свои изпълнения ще покажат балет „Ралица“ и изпълнителите от Студиото за поп пеене на Милена Дафинина.

Втората част на Второто културно събитие продължава в понеделник и вторник следващата седмица. Тогава ще видим Общинският духов оркестър и отново балет „Ралица“ (понеделник, 21 ч.) и модно ревю на възпитаници на Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии и вокалната група към Ловчанското читалище „Пееща дъга“ (вторник, 21 ч.). Спектаклите, както всеки ден, ще бъдат съпроводени с много звукови и светлинни ефекти.

Проектът ”Ловеч – корени от миналото – мостове към бъдещето” е спечелен от община Ловеч по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., схема BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 491 433,60 лв. По него е предвидено  провеждането на две културни събития в рамките на две години чрез пресъздаване по нов и модерен начин на традиционни за региона обичаи и ритуали.

Организирането и промотирането на иновативното културно събитие се изпълнява от ДЗЗД „Обединение Ловеч – 2012-2013”.

 

Този документ е създаден в рамките на проект”Ловеч-корени от миналото-мостове към бъдещето”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма”Регионално развитие” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG161PO001/1.1-10/2010 „ Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития”. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Ловеч и при никакви обстоятелства не може да се счита , че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган. BG161PO001/1.1-10/2010/014

 

 

2 коментара

  1. Да да иноватини. Явно не знаеш значението на тази дума. Да си чул някой да пее песни където има имената на общинари, прокурори, съдии и прочие величия от регионалното управление?

Comments are closed.