obshtina301111Статут за ежегодна персонална награда „Спортист на годината“ ще разгледат на заседанията си на 3 септември постоянните комисии в общинския съвет по образование, култура, младежта и децата, по здравеопазване и социални дейности и по бюджет и финанси. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев, миналия месец то бе оттеглено, за да мине на обществено обсъждане, което се проведе на 14 август. Преди това – на 6 юни, проектът бе обсъден със спортните клубове и ловешки журналисти.

Новият статут и регламент за определяне на ежегодната персонална награда „Спортист на годината” се изработват в изпълнение на приетата от общинския съвет Програма за развитие на физическото възпитание, спорта и социалния туризъм. Наградата се присъжда за значими постижения в областта на спорта, връчва се на церемония през януари. След като клубовете номинират изявили се спортисти, се провежда анкета сред ловешки журналисти и спортните клубове. Комисия, назначена със заповед на кмета, финализира и утвърждава резултатите от анкетата. Номинациите се правят до 5 декември, а анкетата, в която се подреждат 10 състезатели, приключва на 15 декември. Финализиращата комисия се произнася до 20 декември. Крайното класиране се определя от сбора точки, получен от всеки кандидат. Състезателят с най-много точки става носител на наградата „Спортист на годината”, останалите се утвърждават в десетката на най-добрите спортисти. Ако спортистът на годината е професионален състезател, комисията определя и „Най-добрият сред аматьорите”, събрал най-много точки в класацията.

Председател на комисията е зам.-кмет на общината, а членове директорът на дирекция в общината, отговаряща за спорта, по двама представители на администрацията и на Съюза на българските журналисти като съорганизатор на проявата, и по един представител на спортните клубове, също съорганизатор, и на общинския съвет.

Наградата за първия представлява статуетка „Спортист на годината – Олимпийски надежди” и картина, награди и грамоти получават и останалите спортисти в десетката. Съорганизаторите самостоятелно или чрез спонсорство може да предоставят и допълнителни награди.