pazideteto809141Акцията на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще се проведе за времето от 08.09.2014 г. до 31.10.2014 г., като стартира с обявяването на седмицата от 08.09.2014 г. до 14.09.2014 г. за „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“ и с обявяването на 13. 09. 2014 г. за Ден на превенцията, който ще се проведе в гр. Самоков, домакин на традиционния 22-ри Национален конкурс „Пътен полицай на годината – 2014 г.“

От първия учебен ден ще бъде засилено присъствието на униформени служители в районите на училищата, особено в часовете на масово придвижване. Тези и други мерки са част от традиционната „Акция на полицията “Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.

Цел на инициативата е недопускане нарушения на обществения ред по време на тържествата свързани с предстоящото откриване на новата учебна 2014/2015 година и гарантиране сигурността на учениците и техните родители и близки по време на цялата година. В ход е провеждането на работни срещи с представители на регионалните инспекторати по образованието (РИО) към Министерството на образованието и науката и с кметовете на общини за набелязване на конкретни мероприятия и дейности. Планирано е и се извършват системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи пребиваване на малолетни и непълнолетни лица в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца. Активизира се и контролът над търговски обекти в близост до детски градини и училища за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. Във връзка със Седмицата за превенция на детската пътна безопасност до 07.09.2014 г. и откриването на новата учебна година, в рамките на „Акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, от служители на “Пътна полиция” съвместно с представители на общините и кметствата, а при необходимост – и на областната управа, в районите на всички детски и учебни заведения ще се извърши оглед на:

  • сигнализацията с пътни знаци и маркировка;
  • уличното осветление;
  • предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждения (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места;

обезопасеността на входовете на всички детските градини и училищата без изключение

 

 

 

Анализ за пътнотранспортния травматизъм с деца (до 17-годишна възраст) през лятната ваканция и изминалата учебна година на територията на област Ловеч

В периода 01.06.-31.08.2014г. в Ловешка област са регистрирани 269 пътно-транспортни произшествия, от които 65 тежки с 6 убити, от които 1 дете и 95 ранени, 21 от които са деца /22%/. В сравнение с ваканцията на 2013г. ПТП са нараснали с 20 бр., а ПТП с пострадали са с 6 бр.

През изминалата 2013/2014 учебна година са регистрирани общо 696 ПТП, от които 122 тежки с 19 убити и 142 ранени. Пострадалите при ПТП във възрастовата група от 0 до 18 г. са 19, или 12% от общия брой.

По отношение на аварийността в областта не се наблюдава концентрация на ПТП в определени дни от седмицата или части от денонощието, както за отчетния период, така и през цялата година.

ПТП, при които са пострадали най-голям брой участници в движението са „сблъскване между МПС”, „блъскане на пешеходец”, „блъскане в дърво /или стълб/” и „преобръщане на МПС извън пътя”. В 95% от произшествията вината за ПТП е нарушение на водача на ППС. Най-честите нарушения са „несъобразена скорост” – 313 ПТП, „отнемане на предимство” – 96 ПТП, „неспазване на дистанция” – 65 ПТП, „навлизане в насрещното движение” – 21 ПТП и други.

Децата участници в ПТП през летните месеци са от всички категории участници в движението. Убито е 1 дете и 11 са ранени като пътници в лек автомобил, 4 деца са пострадали като велосипедисти и 6 деца са ранени като пешеходци.

За времето от 01. до 15.06.2014г. бе в ход акцията на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. Както по време на акцията, така и през цялата ваканция, дейността на служителите от „Пътна полиция” и „Охранителна полиция” в областта бе насочена към осъществяване на превантивен контрол на местата в повишена опасност от ПТП с участието на деца.

Осъществяван е и строг контрол по отношение правоспособността на водачите на мотопеди и мотоциклети, като при установяване на неправоспособни водачи полицейските служители прилагат и правомощията си по ЗМВР, за предупреждаване на собствениците на МПС, предоставили управлението на неправоспособни водачи.