obshtina301111Проект на правилник за функциониране на общински проектен фонд влиза в общинския съвет. Той отменя действащите в момента правилници за финансиране на проектни инициативи на граждански сдружения и обединения от община Ловеч и за условията, реда и критериите за финансово подпомогане дейността на спортните клубове, както и правилата за финансова подкрепа на дейността на народните читалища. Новият правилник обобщава правилата и принципите на тези документи за кандидатстване, оценяване и финансиране на проектни предложения, събития и дейности от обществена значимост за населението със средства от общинския бюджет. Предложението за него внася кметът Минчо Казанджиев. Ще го гледат в комисиите по правно-нормативни въпроси, по образование, култура, младежта и децата и по здравеопазване и социални дейности.
Водещ принцип при разработването на правилника е партньорството на община Ловеч с неправителствения сектор. В проекта му са разписани организацията, условията и редът за финансово взаимодействие и сътрудничество между община Ловеч и гражданските сдружения по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел и обединенията, чиято дейност е в обществена полза, правилата за финансова подкрепа на дейностите на народните читалища, устройството на дейността на общинския фонд „Култура“ с условията и реда за предоставяне на средства от него и условията, редът, критериите и принципите за законосъобразното и обективно разпределение на финансовите средства от общината за подпомагане на спортните клубове.
Целите, които се поставят с този правилник, са подобряване на опита на гражданските обединения в планирането, изпълнението и отчетността на проектни предложения. Чрез идентифицирането на нуждите, тенденциите, променящите се условия и новите предизвикателства ще се развие капацитетът на неправителствените организации, функциониращи на територията на община Ловеч.
Според проекта за правилник максималната стойност за финансиране на проектно предложение за местни инициативи на граждански сдружения и обединения е 3000 лв с ДДС. Финансират се дейности, водещи до благоустрояване на имоти, публична общинска собственост – подобряване на инфраструктурата в междужилищните и междублоковите пространства и общите зелени площи, създаване или възстановяване и оборудване на зони за отдих, ремонт на детски площадки и спортни съоръжения, изграждане, възстановяване, залесяване и зацветяване на терени, предназначени за зелени площи, дейности по публичност и визуализация на проекта, както и дейности в областта на спорта, социалната сфера, образованието и екологията. Максималната стойност за финансиране на инициативи на читалищата е до 1000 лв с ДДС – допустимите дейности са информационна и библиотечна и художествено-творческа.
Общинският фонд „Култура“ подпомога осъществяването на проекти и програми в областта на културата на територията на общината, провеждането на културни прояви с общинско, регионално, национално и международно значение, невключени в културния календар на общината, участието в съвместно финансиране с физически и юридически лица на културни инициативи с българско и международно участие, изкуствата, образователни програми и проекти в областта на културата, програми и проекти за проучване, опазване и популяризиране на културното наследство. Фондът се създава, реорганизира и прекратява от общинския съвет. Средствата в него се набират от средства, предоставени в изпълнение на целеви програми и проекти в областта на културата, и от дарения, завещания, спонсорство. Размерът на финансовото подпомагане за проект е не повече от 80 на сто от стойността му.
Средствата за финансиране на инициативи на спортните клубове се предоставят за дейност на развиващите детско-юношеския спорт и спорт за всички, за учебно-тренировъчна и състезателна дейност и високо спортно майсторство. Размерът на финансовото подпомагане на спортните клубове е на база постигнати спортно-технически резултати от състезателите и отборите, обхвата възрастови групи от занимаващи се, както и от степента на участие в общинските, държавните и международните прояви.
В бюджет 2015 на община Ловеч са заложени 30 хил. лв за подпомагане на спортните клубове и 23 хил. лв за финансиране на проектни предложения на НПО. Планиран е и финансов ресурс в размер на 15 хил. лв за финансиране на програмата за развитие на читалищните дейности през 2015 г.